Når kan barna få eget bankkort?
Barna er gamle nok til å få sitt første bankkort tidligere enn du tror.
Mange foreldre er usikre på når barna skal få sin første sparekonto, og ikke minst når de skal få sitt første bankkort med tilhørende «lommepenger».
En undersøkelse som ble gjennom i mars 2023 av YouGov på vegne av OBOS-banken viser at foreldre gir bankkort til barna i forskjellige aldre. 16 prosent ga bankkort til barna da de var 10–12 år, 17 prosent da barna var 13–år og 16 prosent da barna var 15–17 år.
Flere eksperter mener imidlertid at barna bør få bankkort enda tidligere. Konsekvensen av at mange foreldre bekymrer seg for at barna skal være uforsiktige med bankkortet sitt, gjør nemlig at mange barn går glipp av viktig læring.
Heng med i tiden
Mine to barn fikk sine første bankkort da de var åtte og ti år gamle. For noen år siden ville jeg, i likhet med andre foreldre, tenkt at dette var i tidligste laget.
Mange kvier seg for å skaffe bankkort til barna fordi de har hørt skrekkhistorier om andre barn som har brukt langt mer enn det de har disponibelt på konto. Bankkortene vi har for barn er det ikke mulig å overtrekke. Dette gir mange foreldre en ekstra trygghet.
Jeg innså også kjapt at det å gi kontanter i ukepenger i et tilnærmet kontantfritt samfunn, ga mindre læring for barna mine enn det å ha sitt eget bankkort. Forholdet man har til penger dreier seg nemlig ikke lenger om hvor mange sedler en har i lommeboka, eller hvor tung sparegrisen er.
I dagens samfunn er det beløpet i nettbanken barna våre må lære å forholde seg til.
Når barna sjekker saldoen sin i mobilbanken før de skal ut å kjøpe lørdagsgodt, tror jeg de får et forhold til penger som er tilpasset dagens samfunn.
Full kontroll
Selv om barna får eget bankkort tidlig, beholder foreldrene kontrollen over pengebruken via nett- og mobilbank. Foreldre bestemmer hvor mye barna skal ha disponibelt på konto til enhver tid, og summene for hva som er vanlig å sette inn i form av ukepenger varierer og øker i takt med alderen.
Den siste undersøkelsen vår viser at det er vanligst å starte med 40 kroner i uka for barn opptil 7 år. Deretter økes det til 50 kroner for barn mellom 7–9 år, før vi ser et hopp opptil 100 kroner i uka for aldersgruppa 10–13 år.
Husk at også barn og ungdom har tilgang til Vipps, og for barn under 15 år kommer dette med begrenset funksjonalitet. Da kan for eksempel besteforeldre enkelt vipse pengegaver til barnebarna fremfor å ta ut kontanter i minibanker – som blir stadig vanskeligere å finne i bybildet.
En digital sparebøsse
Barna mine har også hver sin sparekonto i OBOS-banken. På den måten kan de se effekten av å spare litt av ukepengene på samme måte som dagens voksne brukte sparegrisen da vi var unge.
Blir disponibelt beløp på ordinær OBOS-konto for høyt, kan vi som foreldre enkelt overføre til for eksempel Sparekonto Egenkapital. Da gir vi også barna våre en enklere vei inn på boligmarkedet.