Hvordan spare penger til bolig: tre steg til mer egenkapital
Ønsker du å spare til egen bolig? Her er noen smarte tips til hvordan du kan oppnå boligdrømmen.
Skal du kjøpe din første bolig? Eller kanskje du ønsker å oppgradere til noe større?
Da er sjansen stor for at du trenger egenkapital. Men å spare til bolig kan være utfordrende, spesielt om du ikke har en god plan, mener Stian Eide Rasmussen.
Han er lånerådgiver i OBOS-banken og sier første steg mot boligdrømmen er å definere hva du sparer til – og hvor mye du trenger å spare.
– Har du et konkret mål, og følger stegene under, er du allerede på god vei mot egen bolig!
Her er noen smarte tips til deg som ønsker å spare opp mer egenkapital:
1. Sett et konkret sparemål
For å få lån til å kjøpe bolig, må du først ha spart opp minst 15 prosent av kjøpssummen i egenkapital.
Koster boligen fire millioner, må du altså ha minst 600 000 kroner i oppsparte midler.
– Først bør du finne ut hvor mye du kan forvente å få i lån, sier Rasmussen.
– Da vet du nemlig hva du kan kjøpe for, og dermed trenger i egenkapital. I tillegg er det enklere å spare når du har noe konkret å sikte mot.
Hva du kan få i lån avhenger av flere faktorer, men en god pekepinn er å gange årslønnen din med fem, og trekke fra det du allerede har i gjeld, som for eksempel studielån, forbrukslån eller billån.
– Har du forbruksgjeld, eller kredittkort med unødvendig høy kredittramme, anbefaler vi å kvitte deg med dette før du setter i gang med sparingen, råder Rasmussen.
– Kredittrammen din på kredittkortet regnes nemlig som gjeld, uavhengig av om du har brukt kortet eller ikke.
2. Spar i BSU – eller der du får mest ut av pengene
Er du under 33 år, er det aller lurest å spare i BSU, mener rådgiveren.
– En BSU-konto har mange fordeler. Du får en veldig god rente og 10 prosent av pengene du setter inn får du i skattefradrag. Dessuten låses pengene til boligkjøp, som gjør det enklere å ikke røre dem, sier Rasmussen.
Fyller du opp den årlige grensen på 27 500 kroner i BSU, får du altså 2750 kroner tilbake igjen på skatten, som i bunn og grunn betyr mer penger på boligsparegrisen.
– Har du mulighet er det også lurt å fylle opp BSU-en så tidlig på året som mulig, for å dra mest mulig nytte av rentene også, forklarer rådgiveren.
For deg som er over 33 år, eller har brukt opp BSU-en ved et tidligere boligkjøp, finnes det også andre gode muligheter for å få mest mulig ut av sparepengene, avhengig av hvor lenge du skal spare, og hvor stor risiko du ønsker å ta.
– I OBOS-banken har vi blant annet veldig gode innskuddsrenter på Sparekonto. Du kan også få enda bedre rente, mot at du må bestille uttak 31 dager før, på Plasseringskonto+31, forteller Rasmussen.
OBOS-banken har i tillegg en egen konto kalt Sparekonto Egenkapital, med ett gebyrfritt uttak i året, som gir deg mer kontroll.
– Denne gir deg enda bedre rente, og er et veldig godt alternativ for boligsparing, når man ikke kvalifiserer til BSU, eller ønsker å spare mer enn maksgrensen på 300 000 kroner.
Sparer du langsiktig, det vil si over fem år eller mer, kan du også vurdere fondssparing.
3. Hold deg til spareplanen
Når du har fastsatt sparemål, og bestemt deg for hvordan du vil spare, er det bare én ting som gjenstår: å holde seg til planen.
– Et lurt tips er å sette opp automatisk trekk i nettbanken ved lønningsdag, slik at pengene går rett inn på sparekonto, uten at du egentlig merker dem, sier Rasmussen.
Å lage et budsjett er også en fin måte å få kontroll på økonomien og utgiftene på, og se hvor mye du har råd til å spare. Kanskje du også kan ta i bruk noen sparegrep, og øke spareposten etter hvert?
– For å holde motivasjonen oppe er det lurt å gi deg selv noen belønninger underveis, når ulike milepæler er nådd, sier Rasmussen.
– Det er også motiverende i seg selv å se pengene vokse seg større!