Hopp til innhold
Økonomi
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Økonomi
  4. Hvordan dele boligen ved skilsmisse?

Hvordan dele boligen ved skilsmisse?

Når man står i et samlivsbrudd og skal dele en felles bolig er det mye å huske på. Her får du noen gode råd!

En mann står med ryggen og ser på en fasade.

Å bestemme seg for å ta ut skilsmisse er et vanskelig valg for mange. I en slik situasjon er det flere som blir påvirket, både en selv, den andre parten og eventuelle barn. Økonomien er også et viktig tema, og mange lurer på om de faktisk har råd til å skille seg. Da er det fint å vite hvem man kan kontakte, og hvilke alternativer man har.

Når det kommer til boligen, er det to alternativer man kan velge mellom; at den ene kjøper ut den andre, eller at boligen selges og begge deler et eventuelt overskudd.

Når partene har gjort seg opp en tanke om alternativene, er neste steg å ta kontakt med banken. De vil hjelpe med videre rådgiving og veiledning underveis i prosessen.

– Når kundene kontakter oss vil vi snakke med dem om hva de har blitt enige om, gå gjennom økonomien, se hva de har mulighet til, og deretter komme med et mulig løsningsforslag, sier Bjørn Kristian Wisting, Teamleder Rådgivning PM i OBOS-banken.

Da Josefin (40) ble skilt, ble OBOS Deleie løsningen

En som signerer et papir.

Det er mye å tenke på ved salg av bolig etter skilsmisse. Da er det fint å få hjelp fra noen som kan det.

Verdivurdering og forkjøpsrett

Utfordringen er å vite til hvilken pris boligen kan selges og om det utløser forkjøpsrett. Det finner man ut av ved å kontakte avdeling forkjøp i OBOS, dersom det er en OBOS-tilknyttet bolig. Slik kan dere få bekreftet at den ene parten kan overta boligen uten at det utløser forkjøpsrett.

Dersom den ene skal kjøpes ut av den andre, kan man gjøre dette selv og sende inn nødvendige skjemaer til Kartverket.

Alternativet er at man kontakter en eiendomsmegler eller advokat som kan hjelpe til med tinglysning av nytt skjøte og utbetaling av oppgjør. Sistnevnte er det tryggeste og enkleste for begge parter, men også det dyreste alternativet.

– OBOS har lokalmeglere som kan bistå. Vi kommer hjem til kunden og gir en verdivurdering, eventuelt en e-takst, hvis banken krever det. Vi forholder oss selvsagt nøytrale og etter en grundig vurdering vil vi finne antatt markedspris på hva boligen er verdt i dagens marked, sier Mona Pedersen, Eiendomsmegler i OBOS.

Finn din lokale OBOS-megler her

Eiendomsmegler Mona Pedersen smiler til kameraet mens hun lener seg mot en rød murvegg

Mona Pedersen har jobbet som Eiendomsmegler i OBOS i 26 år og er opptatt av å gi god service, følge opp både kjøper og selger på en god måte.

Mellomfinansiering

– Skal man selge boligen, og trenger mellomfinansiering, vil den ene parten måtte signere på at den andre parten kan ha et mellomfinansieringslån i felles bolig. Dette gjelder for begge parter. Utover dette gir vi ingen juridiske råd om fordeling av midler eller hvordan kunden bør løse selve bruddet økonomisk, sier Wisting i OBOS-banken.

– Dersom kunden er usikker på ovennevnte anbefaler vi kundene å kontakte en advokat som kan hjelpe dem med dette, for deretter å komme tilbake til oss når alt er på plass, avslutter Wisting.

Bli kjent med OBOS-banken

  • Agneta Soleim: Tekst
  • Nadia Frantsen og Hampus Lundgren: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler