Hopp til innhold
Økonomi
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Økonomi
  4. Hvordan få boliglån som student?

Hvordan få boliglån som student?

Her er ekspertens beste tips til deg som er student og vurderer å kjøpe egen bolig.

Studenter som leser utendørs

En ryddig økonomi og en god kredittscore er nøkkelen om du er student og ønsker finansiering til boligkjøp

Det kan være mye å sette seg inn i som uerfaren boligkjøper, og det er ikke alltid så lett å vite hvordan man som student bør navigere seg i boligjungelen.

Heldigvis finnes det råd, og selv om det kan være litt mer utfordrende å få boliglån som student, finnes det muligheter, mener Stian Eide Rasmussen, som er lånerådgiver i OBOS-banken.

Her gir han deg svarene på de vanligste spørsmålene om boliglån for studenter.

Hvilke krav stiller bankene til studenter som søker boliglån?

– Banken stiller de samme kravene til deg når du søker om boliglån, uavhengig av om du er student eller ikke, sier Rasmussen.

Utlånsforskriften åpner for at banken kan gi deg et boliglån med minst 10 prosent egenkapital av boligens verdi, og at du kan låne opptil fem ganger inntekten din.

Eventuell gjeld du har fra før trekkes fra den totale summen du kan låne. Her teller også studielånet ditt selv om du ikke har startet å betale det ned ennå.

I tillegg til å undersøke om du oppfyller kriteriene i utlånsforskriften vil banken vurdere lånesøknaden og økonomien din individuelt.

Må jeg ha fast jobb ved siden av studiene?

– Nei, du må ikke ha fast jobb, men det hjelper på når banken skal vurdere betalingsevnen din, sier Rasmussen.

Jo mer fast inntekt du kan vise til, desto enklere blir det å få lån.

– Det er vanlig at banken ser på et gjennomsnitt på de seks siste lønnslippene dine, og spør om å se arbeidskontrakten din, sier rådgiveren og legger til:

Det blir alltid gjort en helhetsvurdering, men i hovedsak er det betjeningsevnen din, gjeldskrav og likviditet som gjelder i en lånesøknad.

Det kan også være nyttig å kunne vise til en ryddig økonomi, og ha en god kredittscore, når man ønsker å søke om boliglån.

– Men til syvende og sist er det jo det på papiret som gjelder, det er ikke mulig å snakke seg til et boliglån, sier Rasmussen.

Stian Eide Rasmussen, rådgiver i OBOS-banken

Lånerådgiver Stian Eide Rasmussen mener at det finnes råd for studenter på boligjakt

Hvordan kan jeg få spart opp nok egenkapital?

Som student har du kanskje ikke så mye å rutte med, men om drømmen er å kjøpe egen bolig, er du nødt til å prioritere penger til sparing om du trenger mer i egenkapital.

– Det kan være lurt å sette av en fast sum i måneden, som automatisk overføres til sparekontoen i nettbanken når du får stipend eller lønn, sier Rasmussen.

Sett deg noen sparemål, og utforsk ulike sparehacks! Kanskje du kan klare deg uten månedskort på kollektivt? Eller kanskje du har mulighet til å jobbe ved siden av studiene eller gå opp i stillingsprosent.

Husk også å spare der du får mest igjen for pengene dine, råder Rasmussen.

Som oftest er dette i en BSU-konto, som både gir deg god rente og skattefradrag, eller en høyrentekonto om du er over 34 år.

Lær mer om Boligsparing for unge

Om du har fylt opp BSU-kontoen, eller ønsker å spare langsiktig uten at pengene bindes opp til et fremtidig boligkjøp, har OBOS-banken en konto som egner seg spesielt godt til dette.

Sparekonto Egenkapital er en sparekonto for deg som OBOS-medlem, med hele 5 % rente. Kontoen har ett gebyrfritt uttak i året, men det er ingen krav til at pengene brukes på bolig når de tas ut. Om du er usikker på om pengene skal brukes på boligkjøp er derfor denne kontoen den perfekte løsningen.

Hvilke alternativer finnes det?

I OBOS har du også muligheter til å kjøpe bolig med OBOS Deleie eller OBOS Bostart, som kan gi deg en enklere vei inn på boligmarkedet. Med Deleie kan du kjøpe halve boligen, eller mer, og bo i hele. For resten av boligen betaler du et beløp tilsvarende markedsleie for OBOS' andel av boligen. Med Bostart kan du kjøpe en helt ny bolig til en lavere pris enn ordinær markedspris, mot at OBOS får retten til å kjøpe den tilbake.

– Å kjøpe med OBOS Deleie er et godt alternativ hvis betalingsevnen din er høy, men du ikke har tilstrekkelig med egenkapital, ettersom Deleie kun krever halvparten så mye, forklarer Rasmussen.

  • Ida Anett Danielsen: Tekst

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler