Hopp til innhold
Hjemme
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Hjemme
  4. Velnyanserte fargetoner på Enerhaugen

Velnyanserte fargetoner på Enerhaugen

Da Elena og Mathias kjøpte leiligheten på Enerhaugen var alle flater hvite – et perfekt, blankt lerret for deres fargerike visjon.

Foto av stua til Elena på Enerhaugen. Vi ser fargekombinasjonene på veggen, rødt kjøkken, aprikosfarget stue, gule gardiner.

Elena Bentzen (29) og Mathias Solheim (29) hadde vært på over 30 visninger da leiligheten i en av OBOS-blokkene på Enerhaugen i Oslo dukket opp.

– Vi var egentlig i ferd med å by på en annen leilighet da denne dukket opp, så vi heiv oss rundt og fikk komme på førvisning, forteller Elena.

Leiligheten var ikke stor, men en raus vindusflate på den ene veggen i allrommet åpnet romfølelsen. De 50 kvadratmeterne fra 60-tallet var fordelt på en liten entré i én etasje med trapp ned til stue, kjøkken, bad og soverom.

Det var brødsmuler på kjøkkenbenken og sengen var uoppredd da vi kom, men vi falt for den likevel.
Bilde av Elena som ser ut av vinduet i stua.

Vindusveggen i allrommet gjør at leiligheten på Enerhaugen oppleves større, mens dagslyset endrer fargene i interiøret gjennom døgnet.

Bilde av spisebordet med en takpendel hengende over. På bordet står det en vase med blomster.

Pendelen fra Finn.no var opprinnelig matt, men Elena har polert den for å gjøre den mer lik en discokule. Vasen er fra &klevering og spisebordet er Ikea x Hay, kjøpt brukt.

Bilde av kjøkkenet til Elena. Frontene er gule og veggen er rød.

Det dyprøde kjøkkenet, malt i NCS S 3060-R, fremstår som en egen sone i allrommet. Flisene fra Flisekompaniet får et lunt preg med sandbrun fug. Bildet på veggen er av Petter Wang.

Beliggenheten var dessuten helt særegen: Leiligheten lå under gateplan, men i en skråning, som ga utsikt til tretoppene fra Gartnerløkka utenfor.

– Det var helt unikt å finne en leilighet i krysset mellom Grønland og Tøyen, som lå under bakkenivå, men som likevel hadde parkutsikt, forteller Elena.

Flere av de originale detaljene var bevart, inkludert spileveggen og rekkverket mellom etasjene. Alle innvendige flatene var dessuten hvite – et blankt lerret for Elena, som kriblet etter å fylle hjemmet med farger.

Les også: Slik setter du særpreg på nyboligen

Bilde av Elena som ordner med vasen på spisebordet.

Elena jobber i TV, men har vært opptatt av interiør siden hun var liten. – Jeg er veldig glad i 70- og 80-tallsretro, men som likevel føles moderne. Og maksimalisme!

Cocktail-aktig peiskos-stemning

Kort tid etter innflytting fikk de besøk av Thea Fremo Amundsen i Couleur fargestudio, som brettet ut en haug med fargeprøver og oversatte ønsket deres om å skape en lun, cocktail-aktig peiskos-stemning til fargekoder.

– Når alt er beige, hvitt og moderne får jeg hotellromfølelse, da klarer jeg ikke å slappe av, forteller Elena.

– Farger skaper stemning, det gir følelsen jeg ønsker å fremheve i et rom. Jeg visste hvilken vibb jeg ville ha hjemme, men jeg trengte hjelp fra noen med kunnskap om farger.

Elena ønsket seg lilla tak, og Thea fant fargetonene som ville spille best sammen med det.

Thea har enorm kompetanse på hvordan farger opptrer i ulikt lys og hvordan de forskjellige nyansene jobber sammen. Hun gjorde meg mindre redd for å bruke tunge farger hvor det ikke er så opplagt.

Pusse opp? Sjekk hvilke medlemsfordeler du kan bruke

Bilde av sofakroken i leiligheten til Elena. Her ser vi den røde spileveggen, flisebordene, sofaen og ferskenfargen på veggen.

Velursofaen er fra Sofacompany, flisebordene fra Jotex og lenestolen er retro Ikea. Rislampeskjermene er fra Rusta, festet på en pendel fra Nordic Nest.

Bilde av trappeoppgangen med den røde spileveggen.

Den originale spileveggen er malt i rødt, og binder sammen entreen med resten av leiligheten i andre enden av trappen.

Bilde av trappeoppgangen med den røde spileveggen.

Rislampen er fra Søstrene Grene. Veggen er malt i NCS S 2020-Y50R, taket i S 1515-R40B.

Flere nyanser i samme farge

Det lilla taket i leiligheten er et av Elenas favorittgrep i hjemmet.

Fargen opptrer ulikt gjennom rommet – fra mørk lilla over sofagruppen, hvor lysinnslippet er lite, til nesten hvitt ved vinduet når det kaldeste dagslyset strømmer inn. Lillatonen er nydelig avstemt med de terrakottafargede veggene i stuen og spisestuen, og det dyprøde kjøkkenet i samme rom.

Når jeg setter meg i sofaen for å se på TV ender jeg ofte opp med å beundre fargekombinasjonene i bakgrunnen i stedet!

– Vi får også mye sol inn om sommeren. I tre-tiden er det et lysspill bak trærne utenfor vinduet som danser på veggen inne. Måten terrakottafargen på veggen tar imot sollyset på er noe av det vakreste jeg vet.

Les også: Fikk mer ut av oppussingsbudsjettet med OBOS-rabatt

Den originale spileveggen er malt i rødt, og binder sammen entreen og resten av leiligheten på hver sin side av trappen.

På soverommet glir blåtonen i taket over i himmelen utenfor på skyfrie dager, og gjør at det lille arealet oppleves større.

Rosatonen på listverket er inspirert av en tapet som Elena husker fra rommet hun sov på hos bestemoren: et mykt korallrosa mønster av svaner som fløy i flokk.

– Jeg krøp inntil den tapeten da jeg var liten og skulle sove. Det er et kjært barndomsminne, som vi har bevart her.

Bilde av soverommet med ferskenfarget vegg, blått tak og røde gardiner. En stumtjener står midt i rommet og en lampe henger fra taket.

På soverommet er himlingen blå, veggene aprikosfargede og listverket rosa. Rislampen er kjøpt brukt, stumtjeneren er retro Ikea, og de doble gardinene fra gulv til tak er fra Jotex.

Bilde av senga og et maleri på veggen.

Rosatonen er inspirert av et tapet fra rommet Elena sov på hos bestemoren – et kjært minne som nå er tatt med videre inn i hennes eget hjem.

Bilde av en tegning som henger på veggen.

Leiligheten har paret malt selv, med hjelp fra begges foreldre. – De var skeptiske mens vi holdt på, det kunne jo se litt Pippi Langstrømpe-aktig ut underveis. Men da alt kom på plass så man helheten og visjonen bak.

Soner i samme rom

Farger er ikke bare stemningsskapere i leiligheten. De brukes også aktivt for å dele hjemmet inn i ulike soner, godt underbygget av ulike nyanser på tekstiler, møbler og andre detaljer.

Spisestuen ved vindusveggen – innredet med lyst treverk, lysegule gardiner og olivengrønne spisestoler – står i kontrast til sofagruppen ved siden av, med konjakkfarget velursofa og avlastningsbord i dyprøde fliser.

– Å gå fra spisebordet til sofaen skal føles som å skifte rom, forklarer Elena, som også har et svært bevisst forhold til materialer og overflater.

– Det er det samme med teksturer som med farger, jeg liker når materialene spiller på lag med lyset. Fløyelssofaen for eksempel, gir et tydelig skyggespill i møte med lys. På soverommet er teksturen i de brune, lange gardinene nesten som bobleplast, hvor lyset skaper mønster i tekstilet.

Elena har et råd til andre som har lyst på farger hjemme:

Ikke vær så redd for å male mørkt, og ikke vær redd for å male ferdig. En malt vegg i kontrast mot hvitt ser annerledes ut enn når alt er fargesatt. Fullfør og kjenn på det!
  • Linn Carin Dirdal: Tekst
  • Pernille Münster: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Et nytt hjem i nydelige omgivelser

    Hjemme

    Like utenfor Moss har Eirin Solberg og barna funnet seg til rette i et splitter nytt hjem, omgitt av flott, gammel natur.

  • Myk overgang

    Hjemme

    Runde hjørner og naturlige materialer ble løsningen da Linda og Jan Pedro åpnet opp mellom kjøkkenet og stua.

  • Sommer hele året

    Hjemme

    Duse toner av gult, grønt og blått setter stemningen i Mari og Thomas’ bygårdsleilighet på Frogner.