Hopp til innhold
Hjemme
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Hjemme
  4. Slik får du drømmehagen

Slik får du drømmehagen

Er du fersk boligeier og klør i fingrene etter å komme i gang med hagearbeidet? Her er gartnerens eksperttips!

Portrett av gartneren på Felleskjøpet Fornebu

Mathias Gjerdrum jobber som gartner ved Felleskjøpet på Fornebu, og vet det som er verdt å vite om å panlegge en ny hage.

Når du skal velge hva du vil ha i hagen din, anbefaler han å se an tomt og lysforhold. Hvor er det fuktig, og hvor er det tørt? Hvor er det mye dagslys, og hvor er skyggeområdene? Dette avgjør hvilke planter som vil trives hos deg.

– Det er få ting som blir helt feil, men det er ikke så lurt å kjøpe inn alt på en gang. Ta ting porsjonsvis, og finn stilen du vil ha, råder han.

Her er gartnerens fem beste tips når du skal bygge drømmehagen din:

1. Gjør et skikkelig grunnarbeid

– Grunnarbeidet er veldig viktig for å få den hagen du ønsker deg. Det krever mye jobb, og synes ikke, men det er utgangspunktet for alt i hagen. Spesielt i nyanlagte hager er det ofte bare jord 10-20 centimeter ned i bakken, og så kommer du til fyllmasse, altså bare stein. Da trenger du en del jord for å bygge opp, sier Mathias.

Han anbefaler å bruke pallekarmer. De finnes i mange former og materialer, og er lettvinte å forholde seg til. Ikke bare får du et avgrensa område der du skal så eller plante, i tillegg er det enkelt å holde oversikt.

– Hvis det er lite jord som er problemet, kan du også sette to pallekarmer oppå hverandre, slik at du får enda mer jordsmonn.

Les også: Slik tilrettelegger OBOS Block Watne for gode solforhold og fantastiske uteplasser

Nærbilde av blader i hagen

Det tar tid å opparbeide seg en hage. Med en dose tålmodighet slipper du sannsynligvis å måtte gjøre ting om igjen. Tenk heller på alle årene du kommer til å ha glede av hagen når den begynner å bli slik du vil ha den.

Gartneren vanner jorden.

God jord er utgangspunktet for alt hagearbeid. Mathias anbefaler å velge den litt dyrere jorda, som gir mer næring til planter og grønnsaker enn den aller billigste.

Portrett av gartneren

– Det meste av det som er til salgs i hagesentrene er lettstelt, så lenge du ikke oppsøker noe helt spesielt, forteller gartneren.

2. Ikke kjøp den billigste jorda

– Den billigste jorda inneholder opp mot 70 prosent torv. Det blir bare en tørr masse som plantene ikke får noe utbytte av. Hvis du betaler litt mer, får du et bedre resultat, råder gartneren.

Det gjelder spesielt hvis du skal lage en hage med blomster eller grønnsaker som krever mer næringsrik jord. Skal du derimot så plen og trenger fyllmasse, er den rimeligste jorda helt ok å bruke.

De ulike hageutsalgene bruker forskjellige navn på jorda. Derfor kan det være lurt å spørre om råd på hagesenteret, for å få riktig jord til din bruk.

Les også: På Fornebu bygges et av Norges mest klimavennlige boligområder

Ha is i magen, og ikke plant for tidlig på året. Temperaturen bør ikke synke under fem grader, selv på natta. Kanskje bør du vente til etter 17. mai.

3. Vent til det blir varmt ute

– Mange klør i hendene etter å plante ut sommerblomster, og planter dem altfor tidlig. Selv om det er over 20 grader på dagen, kan det være kaldt på natta. Det gjelder også grønnsaker. Planter du dem for tidlig, vil de fryse ihjel, forklarer Mathias.

Han forteller at det er mange som ønsker å plante ut til 17. mai, men selv det kan være for tidlig her i landet. I stedet anbefaler han å følge med på gradestokken.

– Det skal helst ikke være under fem varmegrader når du planter ut.

Plenen derimot, den kan du starte med litt tidligere. Gjødsle gresset med helgjødsel, plengjødsel eller hagegjødsel når det begynner å bli grønt på våren, og gjenta gjerne i månedsskiftet mai/juni og på nytt igjen i starten av juli. Ugress kan du fjerne med plenrens eller en løvetannklo.

Har du ikke hage, men balkong? Her er bybondens beste tips for deg som vil bli balkongbonde

4. Plant etter ferien

Har du planlagt å være bortreist noen uker i sommer, er det lurt å vente med å plante til du er tilbake igjen.

– Busker og småtrær som du har investert i, og skal ha i mange år, trenger mye vann i startfasen siden rotverket foreløpig ikke ligger langt ned i bakken, sier gartneren.

Selv når det regner, kan en nyplantet hekk, busk eller tre trenge ekstra vann. Kjenn etter om det er fuktig i jorda, og vann hvis det er tørt. På de varmeste dagene kan det være nødvendig å vanne ekstra, og kanskje opptil to ganger daglig.

– Det finnes svetteslanger, som ser ut som hageslanger med hull i, som det drypper vann hele tida fra. Vannspreder kommer du også langt med, i tillegg til en stor vannkanne eller bøtte.

Nærbilde av blomster i hagen

Mange drømmer om en hage med fargesprakende blomsterprakt, bugnende grønnsaksbed, bærbusker og frukttrær. Og det er mulig å få til, med litt tålmodighet.

Gartneren Mathias Gjerdrum står i plantebed

Mathias Gjerdrum jobber som gartner ved Felleskjøpet på Fornebu, og vet det som er verdt å vite om å anlegge en ny hage.

Hage på Felleskjøpet på Fornebu

De fleste forbinder kanskje Felleskjøpet med maskiner og landbruk, men bybutikken deres på Fornebu satser på hage og kjæledyr i urbane strøk.

5. Ta hagen porsjonsvis

Når du endelig har en hage til rådighet kan det være fristende å gjøre alt på en gang. Gartneren maner imidlertid til å holde litt igjen.

– Ikke plant alle planter samme dag, samme år. Ta et og et område av gangen, hvis ikke blir det fort mye å holde styr på, sier Mathias.

Han anbefaler å lage en hageplan, der du blant annet noterer hvordan lysforholdene er og hvor fuktig eller tørt det er rundt omkring i hagen.

– Det gir deg en indikasjon på hvilke planter du bør plante hvor, noen planter trenger mer sol eller skygge enn andre.

Ved å bygge hagen steg for steg, får du også tid til å se hvordan det faktisk kommer til å bli.

– På hagesentrene er det stort sett bare små busker og trær, og de 40 centimeterne på et lite tre vil kanskje bli til to meter. Derfor får du ikke innblikk i hvordan det blir før det har gått litt tid. Ha tålmodighet, råder gartneren.

Hage på budsjett

Ifølge Mathias trenger det heller ikke å koste skjorta å sette i gang med hagearbeidet, du kommer langt med noen tusenlapper.

– En pallekarm koster 150 kroner, hvis du velger den løsningen. Med fem sekker jord til 400 kroner så er den full, og grønnsaksfrø koster rundt 100 kroner. Og voila – et ferdig bed med spiselige vekster.

– En «vanlig prydbusk», som syrin, spirea eller lignende ligger på 200-400 kroner per plante. Har du to-tre stykker av dem, og kanskje et frukttre til 899 kroner, så er mye gjort.

  • Veronika Søum: Tekst
  • Jan Tore Eriksen: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Et nytt hjem i nydelige omgivelser

    Hjemme

    Like utenfor Moss har Eirin Solberg og barna funnet seg til rette i et splitter nytt hjem, omgitt av flott, gammel natur.

  • Myk overgang

    Hjemme

    Runde hjørner og naturlige materialer ble løsningen da Linda og Jan Pedro åpnet opp mellom kjøkkenet og stua.

  • Sommer hele året

    Hjemme

    Duse toner av gult, grønt og blått setter stemningen i Mari og Thomas’ bygårdsleilighet på Frogner.