Hopp til innhold
Hjemme
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Hjemme
  4. Historisk sus med moderne vri

Historisk sus med moderne vri

Torstein Bjørklund fant inspirasjon i fortiden da han skulle pusse opp leiligheten sin på Grønland.

Stue med sofa, stoler, bokhylle, fikentre og vegger malt i en dus, rosa farge.

– Jeg har alltid vært glad i gode rom, både hjemme, på besøk hos andre og på hotell. For meg handler det ikke bare om pene møbler eller fine farger, men om et sted som er godt å være i og som har god energi, sier filmregissør Torstein Bjørklund (34).

Sammen med en kamerat kjøpte han den 79 kvadratmeter store leiligheten på Grønland i 2014. På den tiden var markedet ganske ellevilt, men akkurat denne gikk litt under radaren. Den var ikke et oppussingsobjekt, men heller ikke så veldig fresh. Torstein tok sjansen og dro på visning – og falt umiddelbart for leiligheten. Ikke minst grunnet takhøyden, som er på hele 3,4 meter.

Det bor mye historie i veggene i bygården fra 1878, noe Torstein synes det er spennende å skaffe seg informasjon om.

– Det er lett å glemme hvor kort tid det har gått siden det var høns i bakgårdene i Oslo øst, og at innlagt vann var en luksus.

Grønt kjøkken med spisebord inntil en rosa vegg. Rød stol og et bilde i forgrunnen til venstre.

Med hjelp fra KOI Fargestudio har hjemmet fått en harmonisk og helhetlig palett. På veggen, «Coy Blush» fra Pure & Original.

Grønne kjøkkenfronter og kjøkkenutstyr som henger på en vegg med hvite fliser over kjøkkenbenken.

Torstein Bjørklund har pusset opp over flere perioder når han har hatt råd, og ble først ordentlig ferdig da han malte alt under den første nedstengningen i 2020.

Gammel vedovn i hjørnet, stort kunstverk bak en rød stol.

– De fleste jeg viste fargepaletten til mente den gang da at det var for spesielt, at jeg kom til å bli lei. Men jeg synes fargene bare blir kulere og kulere for hvert år som går.

Fargerike valg

Han har også bitt seg merke i fargevalgene gjennom historien.

– I flere årtier har vi malt i hvitt og kalt det «klassisk». Lengre fra sannheten er det vanskelig å komme. På slutten av 1800-tallet var gårdene i Oslo malt i fargerike kombinasjoner, hvitt så du nesten aldri. Sånn sett har det føltes bra å endelig kunne fargesette denne leiligheten igjen, med én fot i det historiske og én fot i det moderne, sier Torstein.

– Jeg håper og tror at om 100 år er det en førstegangskjøper som skraper fram rosafargen på veggen og funderer på hvem jeg var, på samme måte som jeg har fundert over tidligere beboere i min tid her.

Torstein fikk i 2019 hjelp av Dagny Thurmann-Moe og KOI Fargestudio med fargesetting av leiligheten.

– De fleste jeg viste fargepaletten til mente den gang da at det var for spesielt, at jeg kom til å bli lei. Men jeg synes fargene bare blir kulere og kulere for hvert år som går. Den signalgule gangen vegret jeg meg litt for før jeg satte i gang, men nå synes jeg den er det beste i hele leiligheten, sier han.

Les også: Slik har KOI skapt en fargerik visningsleilighet på Frysja

Kjøkkenbord foran en rosa vegg. På bordet er det en vase, en kopp og en bok.

Torstein er veldig glad i både leiligheten og interiøret, som han har skaffet seg gjennom ulike faser i livet.

Stue malt i en dus, rosa farge. En kaktus står i forgrunnen og bak ser vi ulike stue møbler, belysning, planter og et vindu.

Bollo-stolen og Tiki-sofaen er av Andreas Engesvik for Fogia. Sofaen er Torsteins favorittmøbel – om han må velge.

Et skrivebord og en liten seng foran et vindu i et rom med grønne vegger.

En miks av tidløse tekstiler og møbler med historie gir gode arbeidsforhold på kontoret. Akari-lampen av Isamu Noguchi er fra Vitra.

Investerer i kvalitet

Torstein har pusset opp over flere perioder når han har hatt råd, og ble først ordentlig ferdig da han malte alt under den første nedstengningen i 2020.

– Jeg har forsøkt å bevare det som bevares kan, både med tanke på økonomi og miljø. Jeg er ikke så glad i å kaste fullt funksjonelle ting. Kjøkkenet er Ikea fra 2013, og har mange gode år igjen. Jeg har malt overflatene og byttet håndtakene.

Med gulvet gikk han kraftigere til verks. Her har dårlige materialer blitt erstattet.

– Det lå en ganske kjip parkett her som jeg erstattet med et heltre furugulv. Jeg vurderte å hente fram det gamle som lå underst, men valgte heller å legge et nytt på topp. Både siden det gamle var ekstremt skeivt, men også med tanke på isolasjon.

Han er veldig glad i både leiligheten og interiøret, som han har skaffet seg gjennom ulike faser i livet. Leiligheten er møblert med en eklektisk blanding av klassiske og moderne designmøbler.

– Skal jeg trekke ut én ting så er det kanskje Tiki-sofaen av Andreas Engesvik for Fogia. Det er det dyreste møblet jeg eier by far, men også det beste kjøpet. Jeg håper og tror at jeg skal ha den i 30 år til.

Oppredd seng med sengegavl. To bilder på en vegg malt i en varm terrakottatone.

I duse toner, og med tunge gardiner fra gulv til tak, er soverommet rolig og behagelig.

Gang malt i en skarp gulfarge.

Torstein var skeptisk da KOI Fargestudio foreslo å male gangen signalgul. I dag er det løsningen han liker aller best.

Soverom og seng i forgrunnen og en dør som er åpen inn til den gule gangen.

– På slutten av 1800-tallet var gårdene i Oslo malt i fargerike kombinasjoner, hvitt så du nesten aldri, forteller Torstein.

  • Marit Aaby Vebenstad: Tekst
  • Lasse Fløde: Foto

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Et nytt hjem i nydelige omgivelser

    Hjemme

    Like utenfor Moss har Eirin Solberg og barna funnet seg til rette i et splitter nytt hjem, omgitt av flott, gammel natur.

  • Myk overgang

    Hjemme

    Runde hjørner og naturlige materialer ble løsningen da Linda og Jan Pedro åpnet opp mellom kjøkkenet og stua.

  • Sommer hele året

    Hjemme

    Duse toner av gult, grønt og blått setter stemningen i Mari og Thomas’ bygårdsleilighet på Frogner.