Hopp til innhold
Hjemme
  1. Forside
  2. Temasider
  3. Hjemme
  4. Blåtoner fra barndommen

Blåtoner fra barndommen

Da Gustav skulle innrede leiligheten han selv har tegnet og pusset opp, var det barndommens blå sofa som dukket opp i tankene.

En blå sofa i en stue, den står inntil en hvit vegg. Foran sofaen er det et lite bord. Vi ser også et spisebor med en blå spisestol.

– Utsikten er fantastisk! Det var den jeg la merke til og som fikk meg til å gå på visning, sier arkitekt Gustav Jerlvall Jeppsson (32).

Leiligheten han deler med kjæresten Kendra Tellero Reid (32) ligger i sjette etasje i en funkisblokk i bydelen Gamle Aker i Oslo. Blokka ble bygd på 1930-tallet og var en av de første av sitt slag i hovedstaden. Herfra kan man se ut over bykjernen og ned til Oslofjorden.

Vi føler oss veldig heldige som kan bo midt i Oslo med utsikt og ingen gjenboere. Det er jo ikke så vanlig, fastslår Gustav.
Et kjærestepar sitter i en blå sofa.

Gustav og Kendra møttes da de studerte i Australia. – Hun bodde ikke her mens jeg pusset opp, det var sikkert like greit, sier Gustav.

Et spisebord med blå stoler, en vase med solsikker og en taklampe som henger over bordet.

Ved vinduet i allrommet står et spisebord i fiberleire fra Woood Damon, omkranset av klassiske 7-erstoler fra Arne Jacobsen. Lampa heter Fluid og er designet av trioen Claesson Koivisto Rune.

En blå sofa og et stuebord med marmorplate.

Sofaen er modellen Mags fra Hay. Bordet med terrazzoplate har Gustav designet selv. – Alle de hjemmelagde møblene i leiligheten er det jeg som har tegnet og pappa som har bygd, forteller han.

 Et soverom med en seng og en liten benk, og et vindu med utsikt.

På soverommet har Gustav utvidet vindusnisjen og montert speil i hele rammen, slik at man får sjøutsikt når man ligger i senga.

Gjorde det meste selv

Første gang han fikk se leiligheten, var den i elendig forfatning. Alt av interiør var revet, og bare en oppvaskkum sto igjen. Men Gustav lot seg ikke skremme – snarere tvert imot.

– Jeg likte tanken på et renoveringsprosjekt, så jeg tegnet en ny planløsning og undersøkte muligheten for å rive en vegg og flytte på røropplegget. Leiligheten hadde nemlig bare ett soverom, og det var viktig for meg med et gjesterom der venner og familie kan bo når de kommer på besøk.

Da Gustav fikk tommel opp både fra ingeniør og rørlegger, var det bare å legge inn et bud. I februar i fjor flyttet han inn og startet oppussingen.

– Her ser du hvordan det så ut mens jeg holdt på. Man må jo bare le, sier han.

Arkitekten viser fram noen bilder, der han sitter på senga omgitt av nakne vegger og hauger med stein og murpuss.

– Jeg gjorde det meste selv og endte opp med å bruke ni-ti måneder på oppussingen. Når man jobber fulltid, blir det dessverre bare tid til å holde på i helgene og på kveldene. Det var slitsomt, men gøy, og heldigvis fikk jeg mye god hjelp av faren min.

Skal du pusse opp? Som OBOS-medlem får du rabatt på alt fra maling til verktøy

Stål, speil og skyvedører

Den 54 kvadratmeter store leiligheten rommer i dag to soverom, et bad og en åpen stue- og kjøkkenløsning. Gustav er ekstra fornøyd med å ha fått kjøkkenet inn i stua.

– Det er veldig sosialt. Når vi har gjester, kan alle snakke sammen selv om noen lager mat og andre sitter i stua. Over kjøkkenbenken har jeg satt inn et vindu mot gjesterommet. Slik strømmer lyset inn på kjøkkenet, og man får vakker utsikt også når man står og hakker grønnsaker, forklarer han.

Kjøkkenfrontene i granfinér har Gustav og faren lagd selv og festet på enkle ferdigskap. Den avrundede kjøkkenøya i stål er det også de to som står bak.

Jeg ville at øya skulle være selve smykket i leiligheten. Kombinasjonen av blankt stål og matt treverk gjør mye for et lite rom, og jeg liker hvordan det kalde og funksjonelle stålet har fått en myk og behagelig form.
Et bilde av et kjøkken med dører i granfinér og en kjøkkenøy i tynn stålplate.

Kjøkkenet består av IKEA-moduler med dører i granfinér og en rund kjøkkenøy av en tynn stålplate.

– I tillegg reflekteres lyset så fint i øya og danner et vakkert spill når man beveger seg rundt – det gjør at den ikke oppleves så massiv.

Alle veggene i leiligheten er hvitmalte, og med utstrakt bruk av speil og skyvedører føles den betraktelig større enn den er.

– Jeg ville ha det enkelt og rent uten for mange forstyrrende elementer. Det var viktig for meg å kunne finne roen etter en lang dag på jobb. Leiligheten måtte også være praktisk å bo i og ha nok oppbevaringsplass, derfor bygde jeg en stor garderobe innenfor soverommet, forteller Gustav.

En stue og en åpen skyvedør inn til et gjesterom. På gjesterommet står det en bokhylle.

Betongveggen mellom det gamle kjøkkenet og stua ble revet for å få inn den store skyvedøra. – Det ga en større fleksibilitet. Nå bruker vi rommet innenfor både som gjesterom, kontor og forlengelse av stua, forklarer Gustav.

En notatbok med skisser og en vannkaraffel.

Å sitte å jobbe i sjette etasje med utsikt over hele Oslo må være drømmen for enhver arkitekt. Faktisk bor det mange arkitekter i blokka, forteller Gustav.

Blått eller rødt

I hele leiligheten har han innredet med egendesignede møbler som faren har bygd for ham, i tillegg til flere sittemøbler i knallblått.

– Da jeg vokste opp, hadde vi en sofa i akkurat samme farge hjemme hos moren min. Jeg har alltid elsket den fargen, så den måtte være med videre.

Hva med julepynten, blir den også blå i år? Og passer et juletre overhodet inn?

– Vi skal faktisk til Mexico i jula, men det kan godt hende at vi setter inn et juletre før det. Kendra har nok også noen tanker om hvordan det skal pyntes, men det blir i alle fall ikke bare med blått. I oppveksten min brukte vi kun røde kuler, så kanskje det må bli det, sier Gustav med et flir.

Les også: Sett særpreg på nyboligen

  • Hanne Aardal: Tekst
  • Pernille Münster: Foto
  • Kathrine Hovind: Styling

Publisert:

Sist endret:

Relaterte artikler

  • Tre veier til drømmehjemmet

    Hjemme

    Fra skandinavisk minimalisme til frisk sommerpastell, slik kan tre nye, nakne boliger forvandles til tre vidt ulike hjem.

  • Et nytt hjem i nydelige omgivelser

    Hjemme

    Like utenfor Moss har Eirin Solberg og barna funnet seg til rette i et splitter nytt hjem, omgitt av flott, gammel natur.

  • Myk overgang

    Hjemme

    Runde hjørner og naturlige materialer ble løsningen da Linda og Jan Pedro åpnet opp mellom kjøkkenet og stua.