38 kvadratmeter planlagt ned til den minste detalj
Anders Eidstuen kombinerer dagslys, treverk og åpne løsninger i sin ettroms på Carl Berner i Oslo.
Kjøkkenet er det første du legger merke til når du går inn i Anders Eidstuens leilighet på Carl Berner i Oslo. Det varme treverket rammer inn mørke kjøkkenfronter, som igjen rammer inn en opplyst kjøkkenbenk, og du skjønner raskt at her bor det en arkitekt.
– Da jeg kjøpte leiligheten var den en ettroms med separat kjøkken. Tanken var å gjøre hele leiligheten om til ett rom og sette en boks inni rommet for å få leiligheten til å virke større. Og at kjøkkenet skulle være på utsiden og soverommet på innsiden av boksen, sier Anders, som i tillegg til å jobbe som arkitekt, er utdannet tømrer.
Parketten feil vei
Det varme treverket som dekker utsiden av boksen er klikkparkett i bambus.
– Bambus tåler mye slitasje, og jeg kjøpte parketten på impuls på nett fordi det var på tilbud. Da jeg fikk den, syntes jeg overflaten var for lakkert og steril. Men så hadde parketten heldigvis en bakside som jeg syntes var finere, sier Anders.
I stedet for å returnere parketten bestemte han seg for å bruke undersiden, altså legge parketten feil vei. Det var vanskeligere enn det høres ut.
– Klikkparkett må settes inn på skrå og så klikkes ned, men det går ikke når du legger den feil vei. Så jeg måtte sette sammen hele veggen til ett flak og så heise det opp og feste det med monteringslim og dykkertspiker, sier han.
Åpen langside
Anders plasserte kuben slik at inngangen til soverommet ble mot ytterveggen av leiligheten.
– De fleste nye leiligheter bygges med kortsiden mot ytterveggen, men denne er bygget med langsiden ut. Da jeg åpnet opp mellom rommene ville jeg ha lys fra vinduene på hele veggen inn i stua, sier han.
Åpningen gjør også at man kan se hele langveggen fra både stua og soverommet.
– Jeg ville at det skulle være åpent fra stua inn til soverommet, så jeg valgte en kjøkkenøy med åpne hyller under. Da blir ikke kjøkkenøya en visuell sperre inn mot soverommet, sier han.
Luftig oppbevaring
Under kjøkkenøya er det hyller, hvor tallerkener og gryter står på utstilling.
– Jeg føler at det krever mer orden når du har åpen oppbevaring. Det er selvdisiplinerende, og du stapper færre ting i hyllene. Hvis du har dype skap og skuffer, oppdager du seks pakker med sukker når du rydder ut, sier han.
Når oppbevaringen er synlig, blir også emballasjen synlig. Det løser Anders ved å putte ingredienser i glassbeholdere merket med hva de inneholder.
– Jeg har prøvd å oppbevare ting i beholdere som er fine, og som også gjør at du ser om det er tomt for noe. Glassene er merket med en vanlig merkelappskriver og har du et tomt glass det står ris på, så vet du at du mangler ris, sier han.
Planlagt belysning
Også belysningen på kjøkkenet er nøye planlagt. Over kjøkkenbenken er det montert en lyslist i en slisse øverst, bak hyllene.
– Lyset er planlagt sånn at det treffer ut til kanten på kjøkkenbenken. Da får du arbeidslys på kjøkkenet, men ikke ut på gulvet, sier Anders.
Det betyr også at de åpne hyllene over kjøkkenbenken lyses opp bakfra.
– Når man har åpne hyller mot en vegg kan det fort bli mørke hull, men lyset åpner opp. I tillegg former kjøkkenfrontene en L rundt arbeidsbenken og hyllene, og jeg synes det er ryddig at hele kvadratet er opplyst, sier han.