Fått tilbudsbrev fra megler? Dette bør du se etter

Her er fem tips til deg som skal selge og har fått tilbud fra flere meglere.

– I områder med mange eiendomsmeglere, kan konkurransen være stor. Da er det lett å gå seg vill i skogen av tilbud, sier Irene Tørlen.

Hun er selv utdannet eiendomsmegler og har lang erfaring med å konkurrere om kundene. Nå jobber hun som fagsjef i OBOS Eiendomsmeglere, der hun blant annet er ansvarlig for meglertilbud.

– Det vi ser når vi sammenligner tilbud, er at tilbudet ikke nødvendigvis gjenspeiler sluttregningen, sier Tørlen.

 

Irene Tørlen foran en sti omgitt av trær og busker

 

– Det er ikke uvanlig at det som i utgangspunktet er det billigste tilbudet, ender opp som det dyreste.

Usikker på hvilken megler du skal velge? Her er fagsjefens beste råd:

1. Spør hvis noe er uklart

Du bør gå grundig gjennom tilbudene, og se hva som faktisk står der.

Meglere har for eksempel ulike navn på det samme. Noe som heter «tilretteleggelsesgebyr» i et tilbud, kan hete «oppstartsgebyr» eller «grunnhonorar» i et annet.

For å få klarhet i tilbudene, kan du spørre meglerne selv, foreslår Tørlen.

– Og ikke vær flau for å legge fram tilbud fra andre meglere. Spør for eksempel hvorfor det står noe i et tilbud som mangler i et annet.

På den måten får du større forståelse av tilbudene, og kommer et steg nærmere å ta det riktige valget.

Les også: Slik foregår boligsalget

2. Se opp for skjulte kostnader

Et meglertilbud inneholder ofte en grunnpakke, eller markedsføringspakke, som gjerne inkluderer fotograf og noen typer annonser. Men vær obs på grunnpakker som virker for gode til å være sanne – de er ofte det.

 

En person jobber på pc med en hånd og har en mobil i den andre

 

– Får du to tilbud som har en grunnpakkepris på 25-30 tusen og et tredje med en pris på 12-13 tusen, er det kanskje forlokkende å gå for det billigste tilbudet. Dessverre kan du ende opp med å betale den samme prisen som de andre tilbød i utgangspunktet – eller mer, sier Tørlen.

Dette kan skje hvis megleren kun har inkludert det aller mest nødvendige i grunnpakken.

– Mener megleren at det trengs flere ting i tillegg til grunnpakken for å selge boligen, bør du sørge for å få pris og informasjon om dette.

En annen kostnad som kan ligge skjult i tilbudet, er eierskiftegebyret.

– I noen tilbud står det at eierskiftegebyr kan forekomme. Men megler bør finne ut av eierskiftegebyret i forkant av tilbudet. Skal du for eksempel selge en OBOS-leilighet, er det alltid et eierskiftegebyr, som i dag er på 6 325 kroner. Står det at et eierskiftegebyr kan forekomme, ser tilbudet cirka 6 000 kroner billigere ut enn det egentlig er.

Sjekk ut prislisten til OBOS Eiendomsmeglere

3. Vær obs på garantier

Det hender at tilbud fra meglere inneholder salgsgarantier. Noen meglere kan strekke seg så langt som å ikke ta betalt hvis de ikke selger boligen, men det blir ikke nødvendigvis like billig som det høres ut som.

– Du må uansett betale for kostnader som fotograf, innhenting av dokumenter og salgsrapport. Det eneste du sparer er honoraret til megler, men du kan ende opp med en høy regning likevel.

 

Nærbilde av mann i dress som ser på bilder i et prospekt.

 

4. Ikke la prisen avgjøre

Den tidligere megleren mener prisen ikke bør være det viktigste når du velger megler.

– De fleste meglere kjenner prisene til konkurrentene, og vet at de ikke kan ta for høy pris. Tilbyr to meglere en totalpakke på 120 000 kroner og en tredje tilbyr 100 000, kan det være en god grunn til det.

Én grunn kan være skjulte kostnader, en annen kan være at megleren rett og slett har for lite å gjøre, forteller Tørlen.

– Det billigste tilbudet kan komme fra en megler som sliter med å få oppdrag. Er du usikker, er det ingenting i veien for å spørre megleren selv hvorfor tilbudet er billigere enn de andre.

5. Gå for megleren du selv ville kjøpt av

Skal du velge megleren med lengst erfaring eller den unge, uerfarne som er sulten på gode resultater?

– Mitt beste tips er å velge den megleren du selv ville kjøpt bolig av, uavhengig av erfaring, sier Tørlen.

– Husk at du skal samarbeide med megleren gjennom hele salgsprosessen. Det kan gå fort, men det kan også bli en lang prosess, enten ved at boligen ikke blir solgt, eller kjøperen lager trøbbel i etterkant. Da er det viktig at du har valgt en megler du har kjemi med og som du kjenner du kan stole på.

Illustrasjon av en blokk i grønnfarge.

Finn ut hva boligen din er verdt

Det er enkelt å sjekke hva boligen din er verdt hos OBOS Eiendomsmeglere – og ikke minst uforpliktende og gratis. Våre erfarne og lokalkjente meglere vet hva kjøpere er på jakt etter, og kan gi deg en realistisk verdivurdering av boligen din.