Augment Citys teknologi åpner for nye muligheter innen framtidens byutvikling
Augment City har i to tiår levert teknologi som gjør det mulig å visualisere og simulere komplekse scenarioer innen offshoreindustrien. Nå finner deres digitale tvillinger nye muligheter på Gjersrud-Stensrud.
God byutvikling krever planlegging ned til hver minste detalj. Det stilles høyere krav enn før til byutviklingen, og det er et økende behov for åutrede og visualisere ulike scenarioerfor å få gjennom planer.Teknologien til Augment City er langt ifra ny, menble opprinnelig utviklet for olje- og gassektoren, og har gjort det mulig for bransjen å visualisere og simulere scenarioer, redusere risikoer og optimalisere prosesser. Nårettes fokuset også mot markedet for fornybar energi ogbyutvikling.
På hovedkontoret til Augment City i Ålesund står det en dome som gir en unik oversikt over områdene som er simulert av teknologien.
Store ambisjoner for videre vekst
OBOS Oppstart og Construct Venture, et fond OBOS eier sammen med AF Gruppen, har investert i Augment City. Dette åpner mulighetene for videre ekspansjon og utviklingen av en teknologi som vil effektivisere bransjen. Joel Mills, daglig leder i OSC, morselskapet til Augment City, er tydelig på potensialet og verdien teknologien vil gi til bransjen i årene fremover.
– I OSC har vi levert virtuell prototyping og digitale tvillinger for store selskaper i både Norge, Storbritannia, Europa og USA i over 20 år. Teknologien er med på å akselerere design- og planprosesser, redusere risiko og gir et bedre grunnlag for å ta informerte og bærekraftige beslutninger, forteller Mills.
Augment City har store planer for videre vekst innenfor segmentet Smarte Byer, og er tydelige på at det er viktig å ha med bransjeledende aktører på reisen.
– Vi er verdensledende på denne type teknologi, og med støtte fra OBOS og andre store aktører kan vi fortsette å vokse og fremme teknisk utvikling i mange år framover.
Et uvurderlig verktøy for å kunne realisere storstilt byutviklingsprosjekt
OBOS er blant flere store aktører som har tatt i bruk teknologien her til lands. På Gjersrud-Stensrud, et område på cirka 4000 mål sør i Oslo, har kommunen laget planer for en ny bydel med høye klimaambisjoner og med minst 10 000 boliger. For å svare på behovet for en miljøvennlig, realiserbar og effektiv kollektivbetjening av området, la OBOS, i samarbeid med AF og Norconsult, fram et forslag om en busstunnel som knytter området med eksisterende kollektivnett på Rosenholm stasjon. For å kunne beregne effekten og nytten av kollektivløsningen så man imidlertid at det var behov for et verktøy som kunne simulere og visualisere forslaget, basert på reelle og svært omfattende reisemiddeldata.
Prosjektet tok derfor kontakt med Augment City, som fikk i oppdrag å simulere og teste om tunnelen i det hele tatt var realistisk å gjennomføre, og hva en slik tunnel ville gjøre for området.
– For å forstå og verifisere effekten av forslaget til kollektivløsning, og ikke minst presentere dette på en skikkelig måte, har verktøyet vist seg å være uvurderlig for oss, særlig i dialogen med politikerne. Det er blant annet nylig besluttet å avsette midler til å videre utrede kollektivløsninger for Gjersrud-Stensrud i Oslopakke 3, forteller utviklingssjef i OBOS, Anders Skauge.
– Om det blir busstunnel eller en annen løsning gjenstår å se, men vi hadde ikke vært der vi er i dag uten teknologien til Augment City.
OBOS kontaktet Augment City med oppdraget å simulere og teste om det var realistisk å gjennomføre en tunnel på Gjersrud-Stensrud.
Om simuleringen av Gjersrud-Stensrud
Resultatene av simuleringen viser at tunnelen blant annet vil sørge for:
Reisetid fra bolig til Oslo S på under 30 minutter
Utnyttelse av ledig kapasitet på togsporene, med 10-minutters avganger
At alle boliger ligger innenfor 400 meters avstand fra bussholdeplass
Fleksibilitet for reisende som skal til og fra andre steder enn sentrum og Gjersrud-Stensrud
En klimavennlig løsning der ⅔ av befolkingen velger kollektivreiser framfor privatbilen
Samarbeidet med Augment City har vært svært vellykket, og de har nå integrert hele Oslo i simuleringsverktøyet sitt. OBOS Fornebu, der det bygges en helt ny by med 7000 boliger, har også tatt i bruk teknologien som på kort tid har blitt et uvurderlig verktøy i den videre planleggingen av området.
Daniel Kjørberg Siraj har vært involvert i dialogen med politikere og fagmiljø, der budskapet har vært at en busstunnel mellom Rosenholm og Gjersrud-Stensrud både vil gi ønsket effekt og være økonomisk gjennomførbar. Han roser både samarbeidet med CCC (Construction City Cluster) i forbindelse med utarbeidelse av rapporten som er utgangspunktet for simuleringen, og ikke minst teknologien til Augment City.
– Busstunnelen er et unikt prosjekt med en veldig spennende løsning. Det er fantastisk å kunne bruke slik teknologi til framtidens byutvikling, og få visualisert hvilken verdi de foreslåtte løsningene vil gi for bydelen og på sikt hele byen. Det er nettopp derfor OBOS, gjennom OBOS Oppstart, investerer i slike teknologiske og framoverlente selskaper som Augment City, forteller konsernsjefen.