Felleskostnader
Felleskostnader er utgifter som deles mellom alle som bor i et borettslag eller sameie, og skal dekke kostnader og utgifter knyttet til driften.
Det er som regel et månedlig beløp som alle andelseierne og seksjonseierne må betale, ofte kalt husleie. Kostnadene gjelder det som er felles for eiendommen, og ikke det som påvirker boligen din direkte.
Felleskostnadene er inntekter som borettslaget eller sameiet trenger for å blant annet betale renter og avdrag på fellesgjeld, og kostnader knyttet til driften av eiendommen. Kostnadene kan eksempelvis dekke kommunale avgifter, vaktmestertjenester, vedlikehold, kabel-TV og internett og felles energiforbruk. Hva som er inkludert i kostnadene varierer. Husk å sjekke hva som er inkludert i fellesutgiftene før du kjøper ny bolig.
Hvor mye du må betale i fellesutgifter varierer, og ofte legges boligens størrelse til grunn når kostandene skal fordeles. Fordelingen i et borettslag baserer seg vanligvis på fordelingsnøkkel som ble satt da borettslaget ble opprettet. Felleskostnadene i et sameie skal fordeles etter noe som kalles sameiebrøk, etter eierseksjonsloven. Det er styret i et sameie som bestemmer hvilke kostnader som regnes som fellesutgifter, og kan også foreslå endringer. Ved større økninger skal generalforsamlingen eller årsmøtet ta stilling til endringene.