Hopp til innhold

Fellesareal

De fleste borettslag og sameier har fellesareal i en eller flere former. Disse arealene kan være alt fra private parkeringsplasser til store fellesvaskeri.

Fellesareal, eller fellesområder, defineres i eierseksjonsloven som de delene av en eiendom som ikke inngår i bruksenhetene. Det betyr eiendom som deles og er tilgjengelig for flere personer eller enheter. Disse områdene er vanligvis ikke er tilknyttet en spesifikk leilighet, kontor eller enhet, men er tilgjengelige for alle som har tilgang til eiendommen.

Eksempler på fellesområder kan være:

  • Felles uteområder: Borettslag kan ha felles hager og bakgårder hvor beboerne kan slappe av, nyte naturen og sosialisere seg med naboene. For eksempel grøntområder, blomsterbed, lekeplasser og felles sittegrupper.
  • Parkering: Et av de vanligste fellesområdene i et borettslag er parkeringsplasser, hvor beboerne kan parkere bilene sine, gjerne utenfor eller i egne parkeringsgarasjer.
  • Fellesvaskeri: Et fellesvaskeri er et annet vanlig fellesareal i borettslag. Her kan beboerne benytte seg av borettslagets egne vaskemaskiner og tørketromler.
  • Treningsrom: Enkelte borettslag tilbyr treningsrom hvor beboerne kan trene i nærheten til sin egen boenhet.
  • Oppholdsrom: Noen borettslag har felles oppholdsrom eller stuer hvor beboerne kan samles for å slappe av, se på TV, spille spill eller arrangere sosiale aktiviteter.
  • Gjesteleilighet: En gjesteleilighet er en separat boenhet i et boligsameie eller borettslag som er tilgjengelig til utleie dersom beboerne trenger ekstra overnattingsplass til gjester.

Hva rettighetene og fordelene ved å ha tilgang til fellesareal i et sameie?

Når man kjøper en leilighet eller en seksjon i et sameie, kan man få midlertidig enerett til deler av et fellesareal. Dette betyr at enkelte sameiere kan ha eksklusiv bruksrett til visse deler av fellesområdene. For eksempel kan man ha enerett til bruk av en bestemt parkeringsplass eller hagestykke. Denne eneretten til bruk tilhører den enkelte seksjonseieren og kan disponeres eksklusivt.

Det er viktig å merke seg at retten til å bruke fellesarealene kan variere fra sameie til sameie. Reglene for bruk av fellesområder kan fastsettes i borettslagets vedtekter eller gjennom vedtak på generalforsamlinger. Formålet med slike regler er å regulere bruken av fellesarealene på en rettferdig og balansert måte for alle seksjonseierne.