Historien om OBOS

OBOS ble stiftet i 1929, og den første lederen var bygningsarbeidernes leder i Oslo, Martin Strandi. Det første borettslaget ble reist på Etterstad.

Fly
Flyfoto
Juli 2006
Etterstad 1 borettslag - Slottet
Etterstadsletta
Arkitekt: Jacob Christie Kielland
Entreprenør: Bygningsarbeidernes Boligproduksjon

Etterstad Nord borettslag, del av nede t.h.
OBOS

Det første OBOS-borettslaget: Etterstad 1 i Oslo.

OBOS er et boligbyggelag som eies av sine medlemmer, og hovedformålet er å skaffe medlemmene bolig. Boligbyggelaget ble stiftet 19. august 1929 som Oslo og omegn Bolig- og Sparelag (OOBS) av bygningsarbeidernes leder i Oslo Martin Strandli og arkitekt Jacob Christie Kielland.

Kommunens byggende organ

Organisasjonsmodellen var inspirert av den svenske modellen for kooperativ boligbygging: Et andelslag bygger rimelige boliger for sine hussøkende medlemmer. I 1935 ble navnet endret til Oslo Bolig – og Sparelag (OBOS), og boligbyggelaget inngikk en avtale med Oslo kommune om å være kommunens byggende organ.

Bygget drabantbyene

Det første borettslaget ble ferdig i 1931 på Etterstad. Opprettelsen av Husbanken i 1946 gjorde at en effektiv modell for boligbygging tok form: Kommunen stilte med tomter, Husbanken stilte med lån og OBOS bygde.

Utover i 1960- og 1970-årene ble OBOS-navnet særlig knyttet til den store utbyggingen av Oslos drabantbyer som Manglerud, Oppsal, Tveita, Ammerud, Romsås og Holmlia. Fra starten i 1929 og fram til i dag har OBOS bygget over 100 000 boliger.

Markedet overtar

Fra 1977 begynte Oslo kommune å selge tomter til markedspris, og fra 1982 ble prisreguleringen på borettslagsboliger delvis opphevet. Fra å være et boligbyggelag i et prisregulert marked, er OBOS i dag en boligbygger som konkurrerer på samme vilkår som andre.

Størst i Norge

Vi er i dag Norges største boligorganisasjon og har avdelingskontorer i Tønsberg, Hamar, Fredrikstad, Bergen, Trondheim, Ålesund og Stavanger – i tillegg til Oslo. Vi har byttet navn til OBOS BBL og har over 330 000 medlemmer.


OBOS-historien på bok:
Vil du lese mer om den spennende OBOS-historien og om menneskene som formet byen?

Da bør du kjøpe våre to historiske bøker "Hele folket i hus" av Bjørn Bjørnsen og Anne Kristine Kronborg.

Superrabatt nå! Les mer om tilbudet her!