Foto av fasade på Svanemerket OBOS Block Watne-enebolig i Begbyåsen

Stolt som en svane: Dette er vår første svanemerkede enebolig

Kledd i sertifisert skog og med plantekasser i termofuru – nå har OBOS Block Watne fått godkjent vår første enebolig med Svanemerket.

– Det er skikkelig stas.

Simen Øinæs er driftsleder i OBOS Block Watne Entreprenør, som står for utførelsen av selskapets første svanemerkede bolig.

– Det står respekt av Svanemerket. Det er et merke de fleste kjenner til, og et bevis på at vi tar klima og miljø på alvor, sier han.

Eneboligen som nå kan smykke seg med myndighetenes eget miljømerke, er harmonisk plassert mellom bjørk- og furutrær i Begbyåsen i Fredrikstad.

Huset er kledd i kledning fra sertifisert skog og behandlet med svanemerket maling, og tilrettelagt for urbandyrking med plantekasser i termofuru. På veggen henger en liten trekonstruksjon – et insektshotell.

Foto av fasade på Svanemerket OBOS Block Watne-enebolig i Begbyåsen

Dette er OBOS Block Watnes første svanemerkede bolig. Ved hjelp av god isolasjon, avtrekksvarmepumpe og vannbåren varme, trenger huset 15 prosent mindre energi enn det som er kravet fra myndighetene.

Et enkelt valg for miljøbevisste kjøpere

Siden det ble opprettet av Nordisk Ministerråd i 1989, har Svanemerket stilt strenge krav til produkter og tjenester for at de skal kunne merkes med den velkjente svanen.

– Det er bare spiker og skruer som slipper unna kravene våre, forklarer Bjørn Olav Aarø Strandli, markedsansvarlig for Svanemerket.

Han kaller merket et «verktøy for sirkulær økonomi», og sikter til at kravene for å bli godkjent stilles til hele verdikjeden til produktet, fra råvare og produksjon til det gjenvinnes eller blir til avfall og nye materialer.

– Det er en komplisert øvelse å lage miljøkrav til bygg. Det er et veldig sammensatt felt, sier han.

– Når det kommer til bolig, stiller vi strenge krav til materialer: Hva de er laget av, hvordan de er framstilt, transportert, og hvordan de kan gjenvinnes. De skal heller ikke inneholde miljøgifter som er helseskadelig å puste inn for de som bor i huset.

Med hjelp fra en klimasentral og vannbåren varme, bruker eneboligen i Begbyåsen 15 prosent mindre energi enn det som er kravet fra myndighetene.

– Svanemerket skal gjøre det enklere for forbrukerne å ta gode miljøvalg. Ved å kjøpe et svanemerket hus har du gjort et helhetlig godt valg, uansett om du er mest opptatt av god helse eller lav strømregning.

Foto av prosjektleder, driftsleder og byggeleder foran Svanemerket OBOS Block Watne-enebolig i Begbyåsen

OBOS Block Watnes prosjektleder Per-Åge Bergstrøm, driftsleder Simen Øinæs og byggeleder Jon Petter Kolbu er tydelig stolte av sin første svanemerkede bolig.

Grønn omstilling

– Som bedrift mener vi det er viktig å ta hensyn til miljøet. Svanemerket er en absolutt dokumentasjon på at bygget er bærekraftig og framtidsrettet, sier Sverre Kirkevold, sjef for teknologi, innovasjon og bærekraft hos OBOS Block Watne.

Han forteller om en lang prosess for å svanemerke det første huset.

– Det krevde en omstilling. Vi måtte få på plass nye rutiner og har brukt mye tid på papirarbeid og dokumentasjon. Men nå som dokumentasjon og rutiner er godkjent, og vi har grunnlisensen på plass, vil vi spare tid på neste prosjekt.

Strandli i Svanemerket sier det skal være krevende å få merket et produkt – om det så er et hus eller en håndsåpe, men at grunnlisensen til Svanemerket gjør prosessen mer effektiv.

– All seriøs grønn omstilling er krevende, og det skal være krevende å få Svanemerket. På den annen side har vi rådgivere, og omfattende lister over godkjente materialer, som gjør prosessen mer effektiv for folk med miljøambisjoner.

ikon enebolig

Fordeler ved å bo i en svanemerket bolig

  • Lavere strømregning. Siden boligen er energieffektiv, blir strømregningen lavere.
  • Godt inneklima. God ventilasjon og materialer uten farlige kjemikalier gjør luften i boligen ren og frisk å puste inn.
  • Kvalitetsbolig. En representant fra Svanemerket kontrollerer og kvalitetssikrer byggeprosessen og det ferdige bygget, og sørger for at alt holder en høy byggeteknisk standard.
  • Miljøhensyn. Boligen er dokumentert bærekraftig og framtidsrettet.

    Solgt først, merket etterpå

    For OBOS Block Watne var det ekstra utfordrende at boligprosjektet i Begbyåsen allerede var igangsatt da det ble besluttet å svanemerke det. Med ett måtte byggherren stille nye krav til underentreprenørene de hadde inngått avtaler med, og gå gjennom materialvalg og løsninger på nytt.

    – Huset var allerede solgt, men kjøperne ble veldig glade da vi fortalte at vi skulle svanemerke det, forteller byggherrens prosjektleder Per Åge Bergstrøm og entreprenørens driftsleder Simen Øinæs.

    – Jeg vil tro og håpe vi kommer til å ha flere prosjekter med svanemerke. Systemet er nå laget, og kan brukes på prosjektene våre i hele landet. Neste gang skal vi begynne tidlig i prosjekteringen, da blir det lettere å ta riktige valg fra start.

    Se ledige eneboliger fra OBOS Block Watne

    Foto av fasade på Svanemerket OBOS Block Watne-enebolig i Begbyåsen

    Svanemerket stiller krav til hele verdikjeden til boligen. Kun spiker og skruer slipper unna.