5 tips til deg som vil spare mer
Høye renter gjør sparing på sparekonto mer lønnsomt. Her er Forbrukerfrue Kjersti Grønseths beste tips for deg som vil bli bedre på å spare penger.
Forbrukerfrue Kjersti Grønseth mener at sommeren er en fin tid å ta lure grep i økonomien. Hun er utdannet siviløkonom, har gitt ut flere bøker og har de siste årene delt råd om personlig økonomi på Instagram-kontoen @forbrukerfrue.
Så mye bør man ha i «krisebuffer»
Grønseth anbefaler alle å ha en «krisebuffer» på 10.000 kroner og at det er pri én å spare til.
– I tillegg kan en superbuffer være fin å ha hvis det for eksempel skulle skje noe med inntekten din, eller at det skjer andre uforutsette ting.
1. Gå gjennom bankbetingelsene dine
For å finne ut hvor mye du kan spare og hvor du eventuelt kan frigjøre penger, må du gå over levekostnadene dine.
– En god start er å sjekke om du har så gode betingelser som mulig i banken din. Sammenlign banker og betingelser på både lån og sparing, tipser Grønseth.
Hun anbefaler også å sjekke betingelsene på bankkort og brukskonto på Finansportalens dagligbanksjekk. Og visste du at OBOS-banken ligger blant de øverste i listen?
2. Utfør spare-stunts
Trenger du å spare opp en buffer raskt, er et «spare-stunt» en fin måte å booste bufferen på.
– Jeg pleier å kalle det gerilja-sparing, der du går «all in» for en periode. Hjemme hos oss har vi for eksempel bestemte uker der vi bruker mindre penger på mat. Pleier du å bruke 2000 kroner, og minsker det til 1500, har du plutselig 500 kroner som kan gå rett inn på bufferkontoen samme uken, forteller Grønseth.
Du kan også rydde boden eller garasjen og se om det er ting du kan legge ut for salg. Har du mulighet kan du også jobbe litt ekstra i en periode.
Å spare raskt kan være veldig gøy: – Plutselig ser du også at det er helt realistisk å bruke 500 kroner mindre på mat, og vips har du lagt til deg en ny, god vane, sier Grønseth.
3. Kjør detox på eget forbruk
– Bestem deg for å kun bruke penger på det mest nødvendige, og se hva du savner – eller ikke – på slutten av måneden, tipser Grønseth.
I en detox lærer du om ditt eget forbruk og å begrense deg selv, i tillegg til at du kan lage noen nye vaner, tipser spareeksperten. Selv bestemte hun seg for å ikke kjøpe noen nye klær på et helt år, kun handle brukt.
– Og det gikk helt fint! Det samme kan man for eksempel gjøre med interiørkjøp. Man trenger jo som regel ikke nye puter eller pyntegjenstander. Hva med å heller ommøblere for å gjøre noe nytt?
Grønseth råder deg også til å finne din luksus – og prioritere den.
– Savner du den kaffelatten om morgenen, så skal du unne deg den. Men kanskje er det andre lommetyver du kan droppe?
4. Ikke undervurder verdien av småpenger
Små mikrosparevaner, som å spare pengene fra flaskepanten, overføre en femmer hver gang du drar kortet eller droppe en kaffe i uka, kan bli store summer til slutt.
– Prioriterer du for eksempel å ta en lang og varm dusj hver morgen, kan du kanskje ha det et par grader kaldere inne. Og drikker dere juice hver morgen, smaker den kanskje bedre om det er et gode som kun er forbeholdt helgen?
Grønseth fortsetter:
– Man skal aldri undervurdere verdien av småpenger, og et lurt triks er å visualisere sparingen, så du faktisk ser hvor mye det blir. Å planlegge matinnkjøp er alfa omega, og for mange er det mye penger å spare.
Heng for eksempel opp summen på sparekontoen på kjøleskapet, så blir du minnet på den underveis. Eller hva med å tegne en graf eller pengebinge som vokser?
5. Det aller beste «sparetipset»
– Mange glemmer at det å øke inntekten sin kanskje er den største sparehacken av dem alle, sier Grønseth.
– Å påvirke lønnen din hvis du kan, er viktig. Kanskje 2024 er det året du skal bytte jobb eller tørre å være på i lønnsforhandlinger?
Klarer du å øke inntekten, og samtidig ikke øke forbruket ditt, har du plutselig mye større økonomisk handlingsrom uten å ha måttet spare lenge for det.
Derfor bør du ha en sparekonto
Med en Sparekonto i OBOS-banken får du 4,42 % rente fra første krone og 24 gebyrfrie uttak. Det gir både god avkastning på pengene, samtidig som at de er tilgjengelige når du trenger dem.
Du bør også velge en bank som har god rente fra første krone, og som ikke benytter renteintervaller, tipser Ekelund.
– Det mener vi er rettferdig og enkelt for kundene å forholde seg til!