Derfor bør du sette feriepengene på sparekontoen
Kall det «bufferpenger», ikke «feriepenger», så får du et forsprang på den usikre høsten.
- Tekst Maren Simonsen
- Foto Adrian Nielsen
Det er lenge siden den økonomiske framtiden var like usikker som nå, og det fører til at flere velger å spare feriepengene til de trenger dem. Det gjør folk lurt i, mener direktør i OBOS-banken, Øistein Gamst Sandlie.
– Bytt ut ordet «ferie» med «buffer» for pengene som kommer i juni, råder han.
– Det koster mer å leve framover. Det kan være lurt å opprette en egen bufferkonto så pengene blir mer utilgjengelige enn de er på brukskontoen.
– Feriepenger er en god mulighet til å starte en bufferkonto
En som følger rådet til bankdirektøren, er Jan-Thomas Vestby. Han sparer for å få mer frihet.
– Når de faste utgiftene er dekket, går det meste av feriepengene til sparekontoen, sier Jan-Thomas Vestby.
Med flere renteøkninger, er OBOS-medlem Jan-Thomas ekstra nøye med å spare, og setter over pengene på bufferkonto med en gang han får dem. Han sparer blant annet til ny bolig, men vil ikke ta opp et alt for høyt lån.
– Det blir kjedelig hvis hele lønna forsvinner til høye lån. Jeg liker ikke å sitte hjemme, jeg vil helst være ute og finne på ting.
Les også: Rente- og prisvekst bekymrer boligkjøperne →
Sparepenger gir muligheter
Jan-Thomas har alltid vært flink til å spare, og liker at sparingen gir ham frihet og muligheten til å være impulsiv.
– Jeg tar gjerne ting på sparket. Det gir sparepengene meg mulighet til. Siden jeg alltid har penger, kan jeg alltid finne på noe.
På grunn av pandemien har de fleste holdt seg innenlands de siste somrene. Mange kjenner nok på at de vil ut og reise igjen og bruker feriepengene på flybilletter og hotell. Jan-Thomas, på sin side, higer ikke etter å dra så langt.
– Er det én ting jeg har lært de siste årene, er det at man kan oppleve vel så fine ting her i Norge uten å bruke så fryktelig mye penger. Jeg trenger ikke et femstjerners hotell for å ha det bra, sier Jan-Thomas.
– Hva er det beste tipset ditt til folk som vil spare feriepengene sine?
– Husk at ferien ikke blir morsommere jo mer penger du bruker.
– Det koster mer å leve framover
Direktør i OBOS-banken, Øistein Gamst Sandlie, ønsker at folk blir med bevisste rundt pengebruken sin i sommer.
– I juni får man mer penger mellom hendene, noe som gjør at man ubevisst føler at man får bedre råd. Det gjør noe med oss, vi får lyst til å bruke mer penger, sier han.
– Tommelfingerregelen er at feriepengene skal dekke de dagene du har fri. Det er skattefrie penger, men egentlig har du betalt litt ekstra skatt gjennom hele året som du får utbetalt før sommeren.
Istedenfor å tenke på feriepengene som penger som skal brukes i ferien, foreslår Sandlie å tenke på pengene som sparepenger så langt det lar seg gjøre.
– Feriepenger er en gyllen mulighet til å starte en bufferkonto. Det at det heter feriepenger gjør jo at vi tenker at det skal brukes til ferie, men er juni den eneste måneden man har ekstra penger, er feriepengene en god anledning til å spare for mange.
Sandlie anbefaler at man på forhånd bestemmer hvor mye penger man skal bruke i sommer.
– Bestem deg for hvor mye du skal bruke på ferie og sett resten over til bufferkontoen. Tenk gjennom hva du ønsker å få ut av den ekstra utbetalingen. Er du villig til å bruke alt på de tre-fire ukene, eller er det verdt å sette av et beløp i tilfelle vaskemaskinen blir ødelagt og strømregningene blir høye?
– Mange bruker kredittkort i ferien, det kan være lurt når man kjøper reiser til utlandet for å få med seg reiseforsikring, men kan føre til at man blir sittende og betale ned kredittlån utover høsten, sier Sandlie.
– Det kan heller være lurt å spare nå, så kan man heller unne seg noe ekstra til høsten når det begynner å bli kaldt og mørkt, avslutter han.