Bli med inn i en visningsleilighet helt utenom det vanlige
Med farger og smarte løsninger har Dagny Thurmann-Moe og KOI Fargestudio forvandlet en leilighet i Frysjaparken.
På Frysja i Oslo, der byen møter marka, er et nytt nabolag godt i gang med å etablere seg. Her bygger OBOS sammen med Stor-Oslo Eiendom boligprosjektet Frysjaparken, som til sammen skal huse rundt 1000 nye boliger.
Mange har allerede rukket å flytte inn, og flere bygg er på vei opp. Er du nysgjerrig på prosjektet, står nå en helt spesiell visningsleilighet klar i Kikut borettslag.
– Ønsket vårt har vært å skape et godt sted å være, forteller Dagny Thurmann-Moe. Hun er daglig leder i KOI Fargestudio som jobber med fargesetting av både interiør og eksteriør. Nå har studioet gjort om en leilighet på 80 kvadratmeter på Frysja til en fargerik, lun hule. Stylist Christine Hærra har bistått med møblering og styling.
– Vi har jobbet mye med hvilke farger vi ville ha i hvilke rom, for selv om hvert rom har ulike farger og egen identitet, skal du oppleve en harmonisk helhet.
Der hvor vi tidligere har lært at man bør male alle rom i samme farge for å få boligen til å virke større, gjøres her det motsatte.
– Selv om leiligheten ikke er så stor, gjør bruken av ulike farger at det er mye å oppleve. Det gjør at leiligheten virker større enn den er.
Sosiale farger for en sosial familie
Det er lite som minner om en standard visningsleilighet her – og det var også meningen. Oppdraget, et initiativ fra Stor-Oslo Eiendom, var å gjøre om en i utgangspunktet standard leilighet til å føles personlig, og her fikk KOI frie tøyler.
Der hvor det i visningsleiligheter vanligvis males og styles sparsomt for at du skal kunne forestille deg din stil, har KOI i stedet laget et konkret eksempel, til inspirasjon:
– Her ser vi for oss at det bor en sosial småbarnsfamilie med to barn. Gjennom ulike løsninger har vi lagt til rette for at det hektiske hverdagslivet skal være enkelt og avslappet, samtidig som det skal være et godt og lett hjem å både være sammen og å ha besøk i. Det er dagliglivet og relasjoner det dreier seg om.
Det sosiale ligger også til grunn i fargevalgene. Oppholdsrommet, bestående av kjøkken og spisestue, har fått en lys terrakottafarge.
– Denne fargen skaper ikke bare en hyggelig atmosfære – vi vet også at folk snakker og er mer sosiale i rom som har varme farger. Dessuten gjør denne fargen deg vakrere, forteller Thurmann-Moe med et smil.
Nysgjerrig på hvordan det så ut før fargeforvandlingen? Se før-bilder →
Ny planløsning: TV-stue og spiskammers
Det er ikke bare fargene som er sprekere enn «basic beige». Flere av rommene har også fått nye løsninger. I allrommet, som i utgangspunktet er laget for å huse tre ulike funksjoner, har en av hjemmets kjære dingser måttet flytte ut: TV-en.
– I oppholdsrommet ville du som regel hatt både stue, spiseplass og kjøkken, men det mener vi rommet er litt for lite til, forteller hun.
Men langt unna er den ikke. I rommet innenfor allrommet, som opprinnelig er tiltenkt et tredje soverom, har KOI gjort plass til både TV-stue, kontor og overnatting.
– Vi har lagt opp til en plan hvor barna deler soverom, noe de kan gjøre til de blir ganske store, sier hun og viser til det gule rommet med køyeseng, hvor det både er god plass til to og masse lek.
Dermed kunne det ene soverommet gjøres om til et flerbruksrom. Ideen er at de som skal bo her, monterer opp et lerret som kan dras ned foran kontoret, hopper opp i sofaen og snurrer film fra en projektor.
For at rommet også skal fungere som kontor, er skrivebordet plassert foran vinduet, slik at man får godt med lys, selv om rommet i seg selv er mørkt.
Også boden i leiligheten har fått endret funksjon. Med tapet på veggene og et smart hyllesystem, fungerer den nå som leilighetens spiskammer. Og så fint har det blitt, at du nå med vilje lar døren inn dit stå åpen.
– Et sånt rom drømmer jeg selv om å ha, sier fargeeksperten.
Estetisk bærekraft og varig interiør
Det er en behagelig fargeflyt i leiligheten, og selv om noen av fargene er sterkere enn andre, oppleves det aldri som at de krangler med hverandre. For farger kler farger, forteller Thurmann-Moe. Alle fargene i fargesirkelen hører sammen på et vis.
En av fargene du raskt legger merke til i leiligheten, er den grønne fargen på kjøkkenet.
– Vi hadde lyst på et kjøkken med særpreg. En farge som ikke er så vanlig. Samtidig er den ikke alt for intens, men gjør heller kjøkkenet om til et smykke i rommet. Å ta noen originale valg er mer estetisk bærekraftig.
Det Thurmann-Moe mener er at du da velger noe som ikke nødvendigvis er umoderne igjen etter to år.
– Det er enklere å oppnå en visuell varighet i interiøret når du unngår standardvalgene. Vi oppmuntrer folk å ikke være redde for å ta valg som er litt annerledes, disse uttrykkene varer lengre.
Fargeeksperten har også en oppfordring til boligbyggere generelt når det kommer til interiørløsninger og fargevalg i framtidens boliger.
– Når man flytter inn i en bolig som er helt ny sitter det langt inne å endre og kaste ut ting som er splitter nye. Og det er jo et sunnhetstegn. Samtidig er det dyrt for folk både å kjøpe bolig og å pusse opp. Her tenker jeg boligutviklere må ha et større fokus framover, og ikke låse forbrukeren i estiske valg som de ønsker å endre på når de flytter inn.
Framtidens drømmeprosjekt
KOI Fargestudio jobber med interiør i både boliger, kontorarealer, institusjoner og restauranter, men også med fargesetting av arkitektur. Hun sier det hadde vært veldig spennende å gjøre flere prosjekter sammen med OBOS, og gjerne der hvor fasadene er en integrert del av fargekonseptet.
– Vi jobbet med en boligutvikler som hadde som visjon å lage et ikon for nærmiljøet, og det syntes jeg var så fint, forteller Thurmann-Moe.
– Å skille seg ut trenger ikke nødvendigvis å koste så mye mer. Det å gjøre et ordentlig gjennomført prosjekt både innvendig og utvendig sammen med OBOS, hadde vært et drømmeprosjekt.
Ble du inspirert? Som OBOS-medlem får du gode rabatter på det meste du trenger til oppussing av hjemmet ditt, noe som kan spare deg for tusenvis av kroner. Sjekk alle medlemsfordelene og bli OBOS-medlem