Sommer hele året

Duse toner av gult, grønt og blått setter stemningen i Mari og Thomas’ bygårdsleilighet på Frogner.

  • Tekst Hanne Aardal
  • Foto Pernille Münster
  • Styling Kathrine Hovind

Etter å ha bodd fem år på Frogner i Oslo, fant Mari Hardersen Prydz (35) og samboeren Thomas Helgeland (34) drømmeleiligheten litt lenger oppe i gata.

– Vi hadde fulgt med på bygården en stund. Tidligere hadde vi til og med lagt inn bud på en annen leilighet. Da vi kom på visning her, ble vi overrasket over hvor lyst det var. Lyset flommet inn fra de store vinduene, og rommene var gode og romslige, sier Mari.

Les også: Fikk mer ut av oppussingsbudsjettet med OBOS-rabatt

Mari og Thomas har fått hjelp av fargerådgiver Ingrid Simensen til å fargesette leiligheten. Taket i stua ble malt i en mosegrønn nyanse, mens veggene ble gule.
Bruno Mathsson-stolen tilhørte opprinnelig Maris oldefar. – Farmoren min arvet den da hun var 20. Hun er en meget stilbevisst dame og ville gjerne at vi skulle ha den, forteller Mari.
Bordet i heltre eik fant paret på Finn, det er fra Carl Hansen & Søn. – Syver-stolene fant vi også brukt, og så kjøpte vi nye trekk til dem.
– Vi har faktisk ikke kjøpt så mye nytt til denne leiligheten, det meste er bruktfunn spart opp over tid, forteller Mari.

Fikk proff hjelp

Hjørneleiligheten på 130 kvadratmeter ligger i andre etasje i et bygg fra 1923. Fra stua er det utsikt mot fornemme bygårder og brede gater, og fra kjøkkenet på baksiden ser man ut over en stor og frodig hage.

– Hagen var en av de viktigste grunnene til at vi ønsket å bo i akkurat denne gården. Her kan datteren vår Ingrid (2) løpe fritt rundt uten at vi trenger å bekymre oss. I tillegg har alle enhetene egen parkeringsplass.

Da paret så at de kunne få alt de ønsket seg også inne, var det bare å kaste seg ut i budrunden. I juni i fjor flyttet den lille familien inn.

– Vi visste at vi ville totalrenovere, men vi ønsket å bo her litt først for å kjenne på hva som fungerte og ikke.

Oppussingen startet i august og paret hadde på forhånd leid inn en arkitektvenninne til å hjelpe til med planløsningen.

– Det var fint å kunne gi ordentlige tegninger til entreprenøren. Noen vegger måtte rives og andre bygges opp. Blant annet ble spisestua til tre nye rom – et gjeste- og arbeidsrom, et barnerom og en mellomgang med store skap, forklarer Mari.

– Kjøkkenets plassering mot hagen ville vi beholde. Mange av naboene våre har flyttet kjøkkenet inn i stua, men for oss var det viktig at det skulle ha den fineste utsikten.

Egen fargeplan

På innsiden av det opprinnelige kjøkkenet lå det et pikerom. Veggen mellom rommene ble revet, slik at det nye kjøkkenet fikk rikelig med benkeplass, skap fra gulv til tak og en stor øy i midten. I tillegg ble det plass til et solid spisebord.

– Vi synes at kjøkkenet fortjener å være et rom for seg selv. Vi liker at vi kan lage mat mens gjestene er i stua, samtidig som vi kan samles rundt kjøkkenøya om vi føler for det.

Mens de høye skapene fikk dører i mørk eik, gikk paret for en dus grønnfarge på skuffeseksjonene.

– Sammen med de blå og grønne baderomsflisene vi allerede hadde valgt, ble kjøkkeninnredningen utgangspunktet for fargepaletten i resten av leiligheten. Både Thomas og jeg liker dempede, naturlige farger. Vi hadde samlet en del inspirasjonsbilder, og etter å ha sett på en rekke fargeprøver sammen med en fargerådgiver, laget hun en plan for hele leiligheten.

Les også: I Elenas leilighet på Enerhaugen er alle overflater malt

Kjøkkeninnredningen er fra Drømmekjøkkenet. De høye skapene er i mørk eik og kjøkkenbenken i granitt. Det nye furugulvet ble lagt for å matche resten av gulvene i leiligheten.

Skikkelig luksus

Alle rommene fikk farger som ikke står på de vanlige fargekartene. Blant annet ble taket på kjøkkenet og i stua malt i hver sin mosegrønne nyanse, mens de fleste listene i leiligheten fikk en lys mintfarge.

– På et tidspunkt tenkte vi nok: «Oi, skal vi ha grønt overalt?» Men vi bare kjørte på. Vi tenkte at vi ikke kunne følge fargerådgiverens råd bare i ett rom. Hva skulle vi da gjøre med de andre rommene? Male dem beige? Nei, etter alle de andre store avgjørelsene vi måtte ta under oppussingen, føltes det med fargene minst «bindende». Vi kan jo bare male over om vi skulle bli lei.

Et av de største grepene paret tok i leiligheten, var å dele det opprinnelige badet i to. Slik fikk de ett bad som har inngang fra gangen, og ett som ligger innenfor soverommet. Sammen med kjøkkenet, er sistnevnte Maris favorittrom.

– Ikke bare fikk vi plass til en stor vask og badekar, det å kunne tusle fra soverommet og rett inn på de varme baderomsflisene er også skikkelig luksus. Det gir akkurat den gode hotellfølelsen vi var ute etter, avslutter hun med et smil.

– I gangen var det en nisje der ingen ferdigløsninger passet inn. Svigerfaren min har blitt en veldig dyktig møbelsnekker etter at han pensjonerte seg, så med noen restematerialer i eik laget han denne løsningen for oss, forteller Mari.
Benken er laget av det samme kjøkkenskapet som kommoden på soverommet. Sitteputa og gardinene har Mari sydd, og stolen har Thomas’ far snekret.
Halve veggen på soverommet består av oljede eikeplater som flukter med gipsplatene over – en idé Mari fikk etter å ha sett et bilde på Instagram.