Friluftsliv på Fornebu

På Oksenøya bruk forvandles fritid til turglede og vennskap. Mellom husene på Fornebu ligger nemlig naturen åpen for store og små friluftsentusiaster.

  • Tekst Magnus Berg
  • Foto NewsLab

– Så du det?! Sju fiskesprett!

Lea (8) står på svaberget og gliser. Hun peker ut mot vannet og krusningene som glinser i høstsola. På brygga ved siden av ligger Lucas, William og Tomas og kikker etter krabber.

Den siste uka har de tent bål, lært seg å ta turbilder og sunget karaoke i det fri. Mens andre tilbringer høstferien hjemme eller på hytta, er de nemlig på Oksenøya bruk på Fornebu i Bærum – på friluftsskole i regi av DNT.

– Det beste har vært å få være ute hver dag og bli kjent med Iris og Thea – og å få prøve å spille curling!

Før Lea og de andre skal ha avslutning og si hadet til hverandre, er det tid for en runde med frilek i klatrestativene på lekeplassen et steinkast unna. Snart venter kanelboller som lønn for god innsats, før de vender tilbake til den «vanlige» skolehverdagen.

Likevel er det kanskje ikke altfor lenge til de ses igjen.

Lea og mamma Lynn går ofte tur i området rundt Oksenøya bruk.
Det er mye liv, både over og under vann, på friluftsskolen på Oksenøya bruk.
Viktor (12), Oliver (12) og Viktor (10) ble kjent for første gang på friluftsskolen.
En mystisk stein skaper nysgjerrighet hos både små og store.

Fokus på det sosiale

Friluftsskolen er et av mange fritidstilbud for barn og unge som har dukket opp på Fornebu de siste årene. Torill Hallingstad er prosjektrådgiver i DNT og jobber med å arrangere og planlegge alt som skjer på Oksenøya bruk gjennom året.

– Friluftsskolen er et tilbud vi har i sommer- og høstferien. Når det ikke er skoleferie, arrangerer vi fritidsklubb for barn i 5.–7. og 8.–10. klasse hver uke.

Målet er å skape turglede og gjøre barna nysgjerrige på friluftsliv. Samtidig er dette et sted man kan komme og ha det gøy og treffe jevnaldrende etter skoletid, forklarer Hallingstad.

– På Fornebu er det mange ulike tilbud for dem som driver med organisert idrett. Samtidig tror jeg mange setter pris på å ha et lavterskeltilbud på fritiden med fokus på det sosiale.

Torill Hallingstad

– Særlig hvis man er ny i området, er det fint å ha en arena der man enkelt kan komme i kontakt med folk på sin egen alder. I tillegg er det fint å tilbringe en uke med sjø og natur, om man ikke har det så lett tilgjengelig ellers.

Les også: DNT har åpnet aktivitetssenter på Fornebu

Blir det noen krabber på kroken? Lucas, William og Tomas følger nøye med.

Sjø og natur rett utenfor døra

Oksenøya bruk ligger helt nede ved vannkanten innerst i Holtekilen på Fornebu. Flere av bygningene er verneverdige, og stedet har en historie som strekker seg helt tilbake til middelalderen.

I en periode på 1500-tallet ble området også brukt som beitemark for Kongens hester.

Tomine Duller er prosjektleder for bygulvsutvikling på Fornebu i OBOS og jobber med livet mellom husene og det å skape aktivitet på Oksenøya bruk. Her skal det etter hvert komme cirka 250 boliger – fordelt på nye rekkehus og leiligheter, boliger i eksisterende bygg, seniorboliger, samt et nærsenter (småskala næring, red.anm.) – et prosjekt for alle generasjoner.

– Som et ledd i den tidlige aktiviseringen av området har vi tilrettelagt for DNT sin tilstedeværelse, og for andre aktører med tilbud for barn og unge, forteller Duller.

Oksenøya bruk har en historie som strekker seg tilbake til middelalderen.
De tidligere arbeiderboligene ved Oksenøya bruk skal transformeres til boliger med historisk sjarm.
Nå brukes området blant annet som aktivitetssenter for unge.

– Fornebu er et område som tiltrekker seg folk i alle aldre, og kanskje spesielt barnefamilier. Selv om det er superenkelt å reise til og fra byen, ønsker mange å komme i kontakt med andre som bor her ute.

Da er det fint å ha et bredt utvalg av fritidstilbud å velge blant i nærområdet.

– Noe av det unike med området, er at man i tillegg til de mange parkanleggene har så mye sjø og natur rett utenfor døra. Da er det også fint å ha tilbud som gjør at de unge kan få skikkelig glede av omgivelsene.

Lucas, William og Tomas deltok på Friluftsskolen på Oksenøya bruk i høstferien.

Samarbeidet mellom OBOS og DNT på Oksenøya bruk startet i 2022, og har utviklet seg fra kun utleie av kajakk til å nå å bestå av over 200 arrangementer for folk i alle aldre, hele året, forklarer Duller.

– Du må ikke nødvendigvis på fjellet for å få fine turopplevelser. Her kan du for eksempel prøve å padle uten å melde deg inn i kajakklubben.

Her kan du følge utviklingen og melde interesse for prosjektet.

– Kommer tilbake neste år

På gårdstunet står mamma Lynn, klar til å hente Lea og søsteren Lykke-Marie. De bor bare en kort sykkeltur unna, men dette er første gangen de tilbringer ferien på friluftsskolen.

– Vi kunne ikke vært mer fornøyd. Det er utrolig fint å ha et så bra og trygt opplegg i nærheten når vi voksne må jobbe.

Selv om jentene er slitne etter fem dager med friluftsmoro akkurat nå, er det i hvert fall én av dem som ganske sikkert kommer til å dukke opp på Oksenøya bruk også i framtiden.

– Vi kommer nok tilbake i vinter, nikker Lea og ler.

Lea (8) og søsteren Lykke Marie (14) bor et steinkast unna Oksenøya bruk. Likevel har de oppdaget masse nytt og spennende i løpet av uka.