Følg folket – flytt til Follo
Med kort reisevei til både kystperler og Oslo S, er det ikke rart at mange boligkjøpere velger Follo som sitt neste stoppested.
– Her sitter det mange minner i veggene, altså.
Camilla Melsgard rusler gjennom Ski idrettspark og nikker mot hallen der hun spilte håndball i barne- og ungdomsårene.
– Jeg hadde en utrolig fin oppvekst og vil jo at barna mine skal få oppleve det samme. Det har vært fantastisk å få følge dem på de samme idrettsbanene.
Etter nesten ti år i Oslo bestemte Camilla seg i 2022 for å pakke flyttelasset og vende tilbake til Follo.
Hun er prosjektselger i OBOS og jobber selv med boligsalg. Når hun snakker med nysgjerrige på utkikk etter et nytt hjem i området, kommer egne erfaringer godt med.
– For min del var det en enkel avgjørelse. Ski er et fantastisk sted å bo. Det er veldig enkelt å bli en del av miljøet her, enten du driver med idrett, går på kulturskolen eller er med i det lokale hagelaget.
Etter flyttingen har Camilla fått mer plass hjemme til seg og familien. Samtidig er hun glad for at venner og jobbforbindelser i Oslo fortsatt bare er noen få minutter unna.
– Med toget bruker jeg faktisk kortere tid til Oslo sentrum nå enn da jeg bodde på Oppsal.
– Flere har fått opp øynene for Follo
Ski ligger i Follo-området, som strekker seg fra Øyeren i øst til Oslofjorden i vest.
Til sammen rommer Follo seks kommuner – Vestby, Ås, Frogn, Nesodden, Enebakk og Nordre Follo. Veksten i regionen gjør at både OBOS Nye Hjem og OBOS Block Watne i disse dager fører opp flere nye boligprosjekter i området.
Bare i Nordre Follo alene forventer SSB at befolkningstallet kommer til å stige med nærmere 10 000 innen 2030. Det betyr store forandringer for administrasjonssenteret Ski.
– Ski har alltid vært en stasjonsby, men nå føles det nesten mer som en del av Oslo, sier Camilla.
De siste årene har utviklet seg til å bli et viktig knutepunkt for hele regionen, med enda flere butikker, hoteller og spisesteder.
– Snart kommer du til å spasere ut av toget og rett inn i et levende byområde. Her kan du gå i handlegater og sette deg ned på koselige fortauskaféer – eller gjøre unna all nødvendig shopping på Ski Storsenter.
– Jeg skjønner jo at det er flere enn meg som har fått opp øynene for Follo om dagen, smiler Camilla.
Naturens nabo
Rett sør for Ski sentrum ligger boligprosjektet Eikelijordet, der det skal komme rundt 200 leiligheter, tomannsboliger og rekkehus med utsikt mot grønn natur og hester på beite.
Knappe ti minutters gange vest for sentrum ligger boligprosjektet Magasinparken. Litt lenger vest, rett over grensa til Ås kommune, finner du boligprosjektet Lysløypa.
Navnet Lysløypa er inspirert av den gamle skifabrikken til Hagen Johansen, som holdt til på tomta tidligere. Ifølge lokalhistorikerne skal selveste Roald Amundsen i sin tid hatt flere par treski herfra.
Nå er Lysløypa del av et helt nytt nabolag med både rekkehus og leiligheter, der beboerne har fri tilgang til både sykkelverksted og smørebod.
Nettopp ski og sykkel er det gode forhold for i nærområdet. Turstier og fri natur finner du nemlig på alle kanter i Follo, forteller Camilla.
– Særlig Nøstvedtmarka er flott året rundt. På vinteren kan du gå på ski til Vangen. Her kan du spise verdens beste kanelboller midt i hjertet av Østmarka nasjonalpark. Vil du ta deg en kortere tur, kan du spenne på deg skiene nesten rett utenfor døra – både på Eikelijordet, i Magasinparken og Lysløypa.
Også på sommeren er det flust av muligheter for små utflukter, forteller hun.
– Både Ingierstrand og Drøbak har flotte badeanlegg med stupetårn og strender. Midtsjøvannet og Breivoll er også bare en kort sykkeltur unna. Fra Breivoll kan du stoppe på kiosken på Nesset og spise Norges beste softis på vei hjem.
Feriefølelse og fjordutsikt i Son
Fra Ski er veien kort til flere små og store kystperler. Én av dem er Son i Vestby. Gjennom sommerhalvåret vrimler det av liv i småbåthavna og på utekaféene som ligger side om side langs brygga.
Fergeforbindelsen med Rådhuskaia i Oslo gjør Son til en populær destinasjon for ferieglade på jakt etter verdens beste skagenrøre og en følelse av sørlandsidyll.
Samtidig er Son et ettertraktet område for boligkjøpere som ønsker seg nærhet til både sjøen og storbyen.
– Jeg tror de fleste som bor i Son, føler at de har litt mer ferie enn alle andre, sier Jørgen Nilsen.
Han er salgskonsulent for blant annet OBOS Block Watne-prosjektet Villa Havblikk. Han speider ut over boligene som ligger som perler på en snor bortover åskammen mellom svabergene i skjærgården og togstasjonen i Sonsveien.
– Det her er faktisk ganske unikt. Her kan du flytte rett inn i en ny enebolig med stor hage og fjordutsikt, samtidig som du har Oslo 40 minutter unna. Det kan du ikke mange andre steder.
Spydbergingen har selv mange gode minner fra Follos mange små tettsteder langs Oslofjorden.
– Jeg husker vi ofte dro hit til området for å besøke familie. Noe av det som gjør Follo så spesielt, er at du er så kort unna alt mulig – enten det er storbyen eller småbåthavnene og strendene her.
Les også: Fant idyllen like utenfor Oslo →
– Ås er som vårt eget lille samfunn
Litt lenger nord står en nyinnflyttet beboer på takterrassen i borettslaget Brekketunet. Helga Steen-Johnsen peker mot jordene i horisonten og de rullende åsene som omkranser Ås sentrum.
– Det er kanskje ikke helt som Toscana, men du må innrømme at det er ganske fint?
Helga er opprinnelig fra Blindern i Oslo. Etter studiene fikk hun seg jobb som arkitekt og byggesaksbehandler i Ås kommune. Etter et år som leietaker overtok hun i fjor sin egen leilighet på Brekketunet – rett sør for sentrum og togstasjonen.
– Det som er spesielt her er at det er så lite. Det er litt tettere og mer intimt enn mange andre boligprosjekter, samtidig som det føles veldig åpent. Det er bare fem etasjer høyt, likevel ser du hele Ås herfra.
De 146 leilighetene i Brekketunet ligger rundt et lite tun med blant annet lekeplass, fellesgriller og en stor hengekøye. På takterrassene har Helga og de andre beboerne allerede hatt flere samlinger og bursdagsfeiringer.
– Ser du alléen der borte? Der ligger Dyster gård, som har et utrolig bra kjøttutsalg. Der beiter kuene på jordet, mens grisene går fritt i skogen og spiser røtter.
Ås har lange tradisjoner som landbrukskommune. Flere av gårdsbrukene her er såkalte urgårder som kan dateres tilbake til de første bosetningene i området for rundt 4000 år siden.
Ti minutter fra Brekketunet ligger også Norges miljø- og biovitenskapelige universitet – som år etter år vinner kåringen om å ha landets mest fornøyde studenter.
– Det er utrolig lett å bli kjent med folk i Ås. Man har på en måte sitt eget lille samfunn her, samtidig som Oslo bare er en kort togtur unna, forteller Helga.
Selv om hun har flyttet ut av storbyen, har hun ikke hatt behov for å gå til anskaffelse av bil ennå.
– Jeg går til jobb i sentrum på ti minutter. Når jeg trenger å gjøre større innkjøp, kan jeg leie bil av borettslaget. Kommunen har også tilgjengelige el-sparkesykler.
– Kjæresten min bor i Oslo, og jeg besøker ham hele tiden. Heldigvis er det like enkelt for ham å komme hit, ler hun.
Les også: Husflid på Brekketunet →
Rolig hverdag
Tilbake i Ski passerer Camilla Melsgard fotballstadion i idrettsparken.
– Det er så fint at de har bevart den flotte gressmatta her. Den holder seg godt. Du vet det var her Follo FK slo Rosenborg og tok seg til cupfinalen i 2010?
Hun smiler mens hun mimrer og forteller om alt som skjer i hjemtraktene hennes om dagen. Samtidig er hun glad for at ting fortsatt går litt saktere her enn i Oslo.
– Før kunne du ta deg en tur i gågata i Ski og treffe på masse kjentfolk. I dag er det for stort til det. Likevel får man fremdeles den koselige småbyfølelsen. Det tror jeg det er flere enn meg som setter pris på.