Bli kjent med Jahr Alpakka Gård
– Vi har fått veldig god respons på tilbudet og har hatt gjester fra hele verden – alt fra Kina, Belgia, Italia, USA, Canada og Sverige, forklarer Ragnhild Heyn Jahr (51).
Med den landlige beliggenheten i Fetsund, vil du finne mange flotte gårder i området og et bredt utvalg av gårdsdyr – til og med noen nokså eksotiske dyr. I Jahrenveien, ikke langt fra Fet Kirke, finner du Jahr Alpakka Gård.
Her bor Ragnhild Heyn Jahr (51) og hennes to døtre, Sara (11) og Pia (5), som driver med alpakka-oppdrett, fiber-/ullproduksjon og gårdsovernatting.
– Det startet i 2012, da jeg valgte å overta gården etter faren min. Jeg tenkte det ville være hyggelig med noen dyr, og ble introdusert for alpakkaer på messen «Villmarksmessen» i Lillestrøm. Jeg forelsket meg helt i dem, forteller Jahr.
1 av 4
– Det er noe helt eget ved disse dyrene – de er varme, lune, rolige og store teddybjørner. De er fine som besøksdyr og terapidyr, og har en spesiell effekt på mange grupper mennesker.
Som hun forklarer, er det stor forskjell på en alpakka og for eksempel en sau.
– Sau er kult det altså, men det er gjerne bæ, krasj, bang. De er mer hardhendte og uvørne, mens alpakkaer er delikate og vare, samtidig som de er nysgjerrige og sosiale på sin måte. Uansett om vi går på ski, aker, sitter ved bålpannen eller jobber med et byggeprosjekt, så er de alltid med, forklarer hun.
Bli kjent med dyrene på Jahr Alpakka Gård
På gården har familien 13 alpakkaer, tre påfugler og høner – alle med hvert sitt navn, i tillegg til en minigris ved navn Pumba og en katt ved navn Bosse.
– Alpakkaer er relativt enkle i drift. De står ute hele året med tilgang til ly, og får daglig tilsyn samt mat og vann. Avl er kontrollert og foregår omtrent som med hester, der hingstene og hoppene har egne stamtavler, sier Jahr.
– Vi driver også med ullproduksjon, eller fiber som det blir kalt fra alpakkaer. Dyrene klippes en gang i året, som gir rå ull fra hvert dyr. Dette kan du levere til et spinneri som lager garn du kan selge eller du kan selge det som rå ull.
Alpakka, som er et søramerikansk kameldyr, tiltrekker mange til gården, og Ragnhild får stadig forespørsler om gårdsbesøk fra barnehager og skolefritidsordninger i området. Likevel er ikke alpakkaene de eneste dyrene som tiltrekker oppmerksomhet blant besøkende.
– Påfuglene er helt magiske når de flyr gjennom luften med de vakre fjærene sine. I motsetning til høner, lager de en slags trompet-lyd. De legger et lite antall egg hvert år, og i fjor ble det klekket en helt hvit påfugl. Den overlevde dessverre ikke, men vi håper det klekkes nye kyllinger i år.
Opplev gårdsovernatting gjennom Airbnb
Med en rik bukett av karakteristiske dyr, omkring 200 dekar med dyrket mark, et gårdstun med både stabbur, låve, bryggerhus m.m., direkte nærhet til den norske naturen og bademuligheter i Øyeren, har tilbudet på Jahr Alpakka Gård etter hvert utvidet seg til også å gjelde gårdsovernatting gjennom Airbnb.
– Overnatting foregår i stabburet på gården der det er flere sengeplasser, stue og spisestue, et kjøkken med enkle kokemuligheter og bålpanne utenfor. I uthuset har gjestene tilgang til bad og toalett, forteller Jahr.
– Vi har fått veldig god respons på tilbudet og har hatt gjester fra hele verden – alt fra Kina, Belgia, Italia, USA, Canada og Sverige. Det er en annerledes opplevelse, og alle gjestene har vært glade og hyggelige. Det er det som er så fint med Fetsund – det er et lite stykke landet, men likevel så nærme Oslo.
Odelskvinnen er selv født i Fetsund, men oppvokst i Asker. Hun flyttet tilbake til Fetsund i 2001 og kan fortelle at hele familien trives stort.
– Det er en naturperle, samtidig som det er urbant. Du kan nyte roen og utsikten i naturen. Det er likevel kort vei til nærmeste kaffebar – i byen eller i sentrum. Med barn finnes det flere skoler og barnehager – både kommunalt og privat, en rekke kulturtilbud og et bredt utvalg av idrett og aktiviteter, som håndball, fotball og ski, forteller Jahr.
Få oppdateringer og følg livet til familien på Jahr Alpakka Gård på Instagram.