Hopp til innhold

Tror på Stavanger

Gledelig melding: Veiene tetter seg i rushtiden! Det er godt nytt for boligmarkedet.

Tekst:
Jorunn Wold
Publisert:
fredag 20. september 2019

Snart kommer nye rekkehus og leiligheter for salg i Stavanger og Sandnes.

Sommeren 2014 sank oljeprisen drastisk og tusenvis av arbeidsplasser forsvant. Bølgen Stavanger hadde surfet på over lengre tid stilnet. Igjen satt et lettere sjokkert oljefolk og forsøkte å finne ut: Hva nå?

Ingen annen norsk by er så preget av det norske oljeeventyret som Stavanger. Byen har vært sentrum for norsk oljeindustri siden 1960-tallet og er det fremdeles i dag. Det betyr også at byen lider når oljeindustrien går i motbakke. Det merkes på alt fra hotell- og restaurantbransjen, transportsektoren og ikke minst – i boligmarkedet.

Boligprisene går foran

– På Sør- og Vestlandet, spesielt i Stavangerregionen, falt boligprisene dramatisk i 2015. Det var flere årsaker til det. I tillegg til prisfallet på olje hadde Stavanger hatt en større boligprisvekst enn resten av landet. At prisene sank og boligkjøperne uteble var en reaksjon på færre sysselsatte i oljebransjen, men også en naturlig priskorreksjon på en åpenbar overproduksjon av boliger og raskt stigende priser, forteller professor i økonomi ved Norgeshandelshøyskole (NHH), Ola Honningdal Grytten.

Mindre behov for arbeidskraft førte til mindre tilflytting og større fraflytting. Mange flyttet til steder der det var lettere å få jobb.

Spår et godt 2019

Da ekspertene ble bedt om å spå boligmarkedet tidlig i januar 2019 ble Stavanger omtalt med positivt fortegn. Flere hadde tro på at dette skal bli året der boligmarkedet sakte hentet seg inn.

– At det selges boliger igjen er ofte det første tegnet på at optimismen kommer tilbake, særlig når det gjelder boliger i helt nye bygg. Stavanger har hatt en stillstand i boligmarkedet, men akkurat nå stiger boligprisene og dét er et tydelig tegn på bedre tider. Boligmarkedet snur og alt ligger til rette for at vi kan forvente prisøkning dette året, mener Grytten.

Oljeprisene er også høyere, men det er ikke hele forklaringen på hvorfor Stavanger er på skinner igjen. Det kommer nye jobber også utenfor olje og gass og som er mindre sensitive for endringer i oljeprisen.

– Vi ser at virksomhetene har begynt å konkurrere om arbeidstakerne igjen. Det har skjedd en omstilling mot andre bransjer, men veien har vært tung og omstillingen er ikke over. I en by med så stor oljeavhengighet er det tungt å snu, sier han.

Samarbeid og omstilling

Forus, området som ligger i krysningspunktet mellom Stavanger, Sola og Sandnes, samler store aktører innen oljebransjen og rommer over 40 000 arbeidsplasser. Området er vertskap for en internasjonal næringsklynge innen olje og gass. Med kort vei til flyplass, jernbane og havner har det vært enkelt å la oljenæringen vokse med et internasjonalt tilsnitt. Gjennom flere tiår har Stavangerområdet vært sterkt preget av internasjonale oljearbeidere og deres familier som innflyttere.

I den tunge perioden har Forus næringspark hjulpet flere bedrifter i gang med omstilling, utvikling og innovasjonsarbeid. Da 10 000 arbeidsplasser forsvant fra Forus i løpet av kort tid ble det viktig å legge til rette for samarbeid og omstilling. Det skulle fortsatt være attraktivt å jobbe på Forus den dagen selskapene var klare for å ansette igjen.

Rushtidskøen blir noe positivt

Bjarte Dybvik er prosjektleder for transformasjon ved Forus næringspark. Han kan fortelle at flere av bedriftene som tidligere var rettet mot olje og gass, har klart å omstille seg og posisjonere seg inn mot nye markeder, særlig mot alternativ energi. Samarbeid bedrifter imellom er blitt viktigere, for å redusere klimautslipp, eller tilrettelegge for elbiler og miljøvennlig transport. Nå er mange av arbeidsplassene tilbake, men denne gangen er de mer robuste mot endringer i oljeprisen.

– Vi tror at 2019 vil gi oss bedre tider, selv om en god del av virksomhetene fortsatt vil slite med inntjening og overskudd. Vi er ikke helt tilbake på 2014-nivå, men vi nærmer oss. Ikke minst merker vi at det tetter seg til i køen på vei til jobb, sier han.

– Den tida det gikk så det grein

OBOS har ikke bygget boliger i Rogaland på flere år. Helge Eggja, prosjektdirektør i OBOS Rogaland, forteller om tøffe år som endelig er i ferd med å bli historie.

– I 2012 hadde vi en helt annen type boligkrise. Det var på den tida ”det gikk så det grein”. Vi klarte rett og slett ikke bygge nok. Tilflyttingen til Stavangerområdet var enorm og markedet skrek etter flere boliger. Utbyggerne og kommunen gikk sammen om et boligforum for å klare å bygge mer, og raskere. To år etter sa det stopp i boligmarkedet.

Høsten 2014 hadde OBOS blant annet et større boligkompleks i Østre bydel for salg, men plutselig forsvant kjøperne.

– Østre bydel er et populært område i Stavanger med mange urbane kvaliteter. De 124 boligene vi hadde til salgs skulle gått unna som varmt hvetebrød. Men allerede før vi fikk startet å bygge dro noen i bremsen. OBOS er en stor aktør med solid økonomi og fikk byggene ferdig. Da boligkomplekset var innflytningsklart stod 93 leiligheter tomme. Det var trist både for oss og for de som flyttet inn, sier han.

I 2019 yrer det av liv i boligkomplekset og i gatene rundt.

– Vi ser tydelige tegn på at jobbene er på vei tilbake og at tilflyttingen øker. Det er behov for nye boliger, sier Eggja.

Nå har OBOS nye rekkehus og leiligheter på gang. De første kommer for salg til høsten. Og plasseringen er neppe tilfeldig valgt. Tomtene ligger på Mariero, sentralt og nær kollektivaksen, i et område som er i rivende utvikling. Her blir det urbant, sentralt og tilbaketrukket.

– Vi er glad for å kunne tilby flotte boliger til medlemmene i Rogaland igjen, sier Eggja.

Publisert første gang i: OBOS-bladet nr. 2/2019

Relaterte

Slik ser man for seg at Scanrope-tomten kan bli seende ut. Dyrvik Arkitekter og Atsite Landskapsarkitektur står bak plangrepet og utviklingsprosjektet som man har lagt til grunn i det videre arbeidet med tomten. Illustrasjon: Tegmark

Plan for Scanrope

Vi ønsker å bygge boliger og næringslokaler på Scanrope-tomten i Tønsberg. Vi ser også for oss å anlegge en offentlig kanalpromenade på området, dermed åpner vi opp et område som tidligere ikke har vært tilgjengelig for allmenheten.