Hopp til innhold

OBOS satser på nye boformer: Kollektiv for unge og boliger for eldre i samme bygg

På Ulven i Oslo bygger OBOS seks bokollektiver for unge på vei inn i boligmarkedet og 62 leiligheter spesielt tilrettelagt for eldre.

Illustrasjon:
Blår
Publisert:
onsdag 26. juni 2024

Et helt spesielt boligprosjekt tar form i Hovinbyen i Oslo. Her skal flere generasjoner bo vegg i vegg. Det blir seks etasjer med kollektiver og et eget seniorkonsept i samarbeid med Diakonhjemmet. I tillegg kommer det rundt 200 ordinære boliger.  

– Her forsøker vi å løse flere ting samtidig: Bokollektivene vil gjøre det litt lettere for unge å komme seg inn i boligmarkedet. De aldersvennlige leilighetene skal gjøre det mulig å bo godt og trygt i eget hjem livet ut. Dette blir et prosjekt hvor vi legger til rette for nye boformer som bidra til å forebygge ensomhet og gi et fellesskap på tvers av generasjoner. Her skal vi skape noe helt unikt, sier konserndirektør Ingunn Andersen Randa i OBOS.

Byggingen av det nye prosjektet, kalt Ulvenplassen, er i full gang. Boligsalget starter neste år, og de første kan flytte inn første halvår 2026.   

Planene er godkjent

Oslo kommune ga nylig tommel opp for den siste delen av prosjektet: seks bokollektiver over like mange etasjer med til sammen 28 soverom, og romslige fellesarealer med soneinndelinger som sikrer både privatliv og fellesskap:

«Plan- og bygningsetaten er positive til et sosialt boligkonsept. Et konsept som tilrettelegger for en annen måte å bo på som gir flere grupper i samfunnet en mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet.»

Planleggingen av bokollektivet har skjedd i tett samarbeid med OBOS Living Lab på Vollebekk i Oslo. Her har OBOS i flere år testet ut nye boformer sammen med beboerne. Nå skal kunnskapen brukes for alvor.

Sosial inngangsbillett

– Vi skaper et tilbud som gir unge mennesker en vei inn i boligmarkedet. Og det er spesielt aktuelt for de som ønsker å komme seg inn i boligmarkedet, uten å ha mulighet til å finansiere en hel bolig alene. Bokollektivet er ikke bare en innovativ løsning for å møte økonomiske utfordringer, det er også en sosial og bærekraftig boform, sier Søren Secher, daglig leder i OBOS Living Lab.

De 28 soverommene blir fra åtte til 16 kvadratmeter store og fordelt på seks etasjer. Det blir fire og fem rom i hver etasje og gjennomtenkte fellesarealer på rundt 100 kvadratmeter.

Borettslag sikrer stabilitet

Bokollektivene får skreddersydde møbler, avgrensede soner med felles oppholdsrom, kjøkken, bad og buffersoner. Hvert kollektiv har felles bad i tillegg til at enkelte rom har private baderom. Det legges også opp til fellesvaskeri og to gjesteleiligheter beboerne kan låne når de får besøk.   

De nye beboerne kjøper en andel i kollektivet som gir eget rom og romslige fellesarealer. Kollektivene blir organisert som borettslag, det sikrer et stabilt bomiljø uten utleie. Det legges også opp til kjøperne kan velge å benytte seg av Bostart-ordningen OBOS har utviklet, som gir mulighet til å kjøpe en helt ny bolig til en lavere pris enn ordinær markedspris.      

– Vi har valgt å satse på relativt små rom for å gi plass til romslige fellesarealer. Hver beboer vil i tillegg til sitt eget rom dele på fellesarealene. Slik kan man selv velge om man vil være sosial eller trekke seg litt mer tilbake. Vi har gjennom Living Lab på Vollebekk etter hvert fått inngående kunnskap om hva som skal til for å skape gode kollektive løsninger. Nå skal det settes ut i livet for alvor, sier Secher.

Relaterte

OBOS-prisene litt ned i november

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt med 0,2 prosent fra oktober til november. På landsbasis gikk prisene ned 1 prosent.