Hopp til innhold

OBOS-prisene opp 2,3 prosent i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg 2,3 prosent fra februar til mars i år. På landsbasis gikk prisene opp med 2 prosent.

Publisert:
tirsdag 2. april 2024

–  OBOS-prisene pleier å stige i mars, og det gjorde de i år også. Økningen var sterkere enn det historiske snittet for mars. Vi kan dermed konstatere at 2024 har startet med betydelig vekst i boligprisene. Vi regnet med at prisene skulle stige, men en oppgang på 7,7 prosent hittil i år i hovedstaden og 7,8 prosent på landsbasis var mer enn ventet – gitt de mange rentehoppene vi har hatt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.  

Hun tror det lave nyboligtilbudet kan ha bidratt til økt etterspørsel i bruktmarkedet. Hun peker også på stemningsskiftet som kom etter at Norges Bank signaliserte at rentetoppen trolig er nådd.    

  • I snitt har prisene i Oslo økt 1,2 prosent i mars i perioden 2004-2023.  

  • Marsmåneder med påske har hatt en prisvekst på 1,1 prosent i snitt i samme periode.  

  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo steget 1,8 prosent.     

  • På landsbasis har prisene steget 2,3 prosent de tolv siste månedene.     

  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 80 186 kroner i Oslo i mars, og 69 149 kroner på landsbasis.    

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.   

Påsken ga lavere aktivitet   

Det ble solgt færre OBOS-boliger i mars i år enn i mars 2023, noe som må ses i lys av at påsken i år var i denne måneden. Men aktiviteten var også lavere enn i mars 2018, som var forrige gang mye av påsken falt i mars.  

Bruk av forkjøpsretten holdt seg høy i mars (32 prosent), men var litt lavere enn i februar (33,9 prosent). Hittil i år har den vært på 31,6 prosent i snitt, mot 28,5 prosent i samme periode i fjor. Monsvold mener dette viser at det har vært bra fart i markedet for brukte OBOS-boliger i hovedstaden i starten av året.     

Venter prisoppgang  

Flere forhold taler for at boligprisene vil ta seg videre opp i år:  

 –  Vi kan vente ett til to rentekutt, reallønnsvekst og godt arbeidsmarked. Samtidig tror flere husholdninger at boligprisene skal stige framover. Hvor sterk prisveksten blir, vil avhenge av boligtilbudet. Jokeren er om det kommer et stort vårslipp av bruktboliger. Det kan bremse prisveksten fram mot sommeren. Utover høsten tror vi prisutviklingen blir sterkere enn normalt. Det vil si at prisene stiger sesongjustert, i hvert fall hvis det første rentekuttet kommer i september.     

Flere må få mulighet til å eie bolig 

OBOS venter nå utålmodig på regjeringens varslede lovendring som gjør det mulig å selge flere nye boliger med deleie. Samtidig jobber OBOS hardt med å få lagt ut flere nye boligprosjekter for salg med nettopp slike boligkjøpsmodeller utover året.  

–  Det blir stadig vanskeligere å bli boligeier. Færre klarer egenkapitalkravet og sliter med å få boliglån. Økt adgang til å tilby deleie vil gi flere mulighet til å kjøpe sin første bolig. Det vil også være et virkemiddel for å styrke boligforsyningen. Dette bør komme i tillegg til å differensiere utlånsforskriften eller åpne for en større fleksibilitetskvote for kjøp av nye boliger. De som kjøper en helt ny leilighet vil ha mye lavere energi- og vedlikeholdsutgifter, noe som gjør at de kan betjene et høyere boliglån, sier Monsvold.   

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, sier prishoppet i mars kom som forventet.  

– Vi opplever at markedet er velfungerende med mange på visning og leiligheter som går til gode priser. Slik blir det nok utover våren også, med mindre tilbudssiden skulle øke mye mer enn forventet. Vi opplever at mange boligkjøpere er mer positive til egen økonomi og tiden fremover enn de var for tre måneder siden. Mange er klare for å realisere boligplanene de la på is i fjor sommer.  

Relaterte