Hopp til innhold

OBOS-prisene litt ned

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 0,1 prosent fra august til september. – Dermed fortsetter den flate pristrenden i Oslo, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Publisert:
fredag 1. oktober 2021

På landsbasis falt OBOS-prisene 1,1 prosent i september, mens de er 8,4 prosent opp de tolv siste månedene.

Utflatingen den siste måneden kommer etter en sommer preget av store svingninger i OBOS-prisene. Dette skyldtes i all hovedsak at det har vært store månedlige variasjoner i størrelsen på leiligheter som har blitt solgt.

– Ser vi sommeren under ett, har prisutviklingen vært ganske flat med en prisoppgang på 0,6 prosent fra juni til september for brukte OBOS-boliger i hovedstaden, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.

De tolv siste månedene har Oslo-prisene steget 7,8 prosent. Så langt i år er oppgangen 6,7 prosent.

Høy aktivitet i september

Etterspørselen etter OBOS-boliger holdt seg høy også i september. Antall omsatte boliger var markant høyere enn i årene før pandemien, men litt lavere enn rekordnivået fra september i fjor. Det ble omsatt 12 prosent flere OBOS-boliger i Oslo i september i år enn snittet for september de siste fem årene.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Kvadratmeterprisen var i september 74 140 kroner i Oslo-området og på landsbasis 64 459 kroner.

Andelen som brukte forkjøpsretten i Oslo i september i år var på 28,3 prosent. Det er en nedgang fra august og betydelig lavere enn i september i fjor. 

Mot myk landing

Norges Bank satte som ventet opp renten i september, og det er stor sannsynlighet for at det kommer et nytt rentehopp i desember, og ytterligere et par neste år.

– Vi tror derfor at prisene kan falle noe utover høsten. Det er også normalt sesongmønster. Neste år venter vi moderat prisvekst, sier Monsvold.

Hun mener lavere arbeidsledighet og utsikter til noe høyere lønnsvekst kan motvirke et større prisfall som følge av økt rente.

– Mange har spart mye under pandemien og kan tåle noe renteoppgang og økte strømpriser. God aktivitet og høy etterspørsel etter boliger tyder også på at det går mot en myk landing. Tilbudet av bruktboliger på landsbasis er fortsatt lavt. Alt i alt synes boligmarkedet å være i god balanse, sier hun.

Daglig leder Hans Anders Skjølberg i OBOS Eiendomsmeglere sier det var ventet en flat prisutvikling i september.

– Vi opplever at markedet fungerer bra. De elleville budrunders tid er over. At volumet er noe lavere, bidrar nok til at prisene holder seg, sier Skjølberg. 

Relaterte

Tregt tredje kvartal for OBOS

I en tid der boligutviklingen merker konsekvensene av et svakt boligmarked og økte kostnader, viser OBOS’ diversifiserte portefølje sin styrke. Boligbyggingen i Norge er nå på sitt laveste siden rett etter andre verdenskrig.