Hopp til innhold
Konserndirektør digitale tjenester Cathrine Wolf Lund

Appen Nabohjelp bidrar til å redde liv

Hvert år rammes rundt 3000 nordmenn av plutselig hjertestans. Seks av ti tilfeller skjer i hjemmet. Nå får du oversikt i appen Nabohjelp over hvor du finner hjertestartere i nabolaget ditt.

Publisert:
onsdag 18. desember 2019

Nabohjelp gjør det enkelt å spørre om eller tilby andre hjelp. Appen er gratis og åpen for alle, og har over 120 000 registrerte brukere som hver dag hjelper hverandre med å løse små og store oppgaver. 

Hjertestarteroversikten er hentet fra det offentlige registeret som driftes av Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS) og Helsedirektoratet.

–  Målet er å gi brukerne våre oversikt over hvor de finner hjertestarter, samtidig vil vi bidra til å øke kunnskapen om livreddende hjelp – før ulykken er ute, sier digitaldirektør Cathrine Wolf Lund i OBOS.

Samtidig oppfordrer hun bedrifter og andre som har hjertestartere til å sørge for at de blir registrert.

– Det er satt i gang registrering av alle hjertestarterne vi har i OBOS, forsikrer hun.  

Få har registrert hjertestarteren  

Det er en utfordring at bare en liten andel av hjertestarterne er registrert, og er dermed vanskelige å finne når det haster.

– Det finnes i dag rundt 15 000 hjertestartere i registeret, men vi antar at det kun utgjør et sted mellom 15 og 25 prosent av de som finnes i landet, sier Siw Lilly Osmundsen som er leder for Hjertestarterregisteret 113.no.  

Ved å få flere til å registrere sin hjertestarter, kan flere liv reddes. Registreringen gjøres enkelt på 113.no

Appen Nabohjelp gir deg nå oversikt over de nærmeste hjertestarterne i ditt område. Appen er gratis og åpen for alle.

Ring 113

Det første man må gjøre i en situasjon med hjertestans er å ringe 113. Hjertestarter skal kun hentes hvis det er flere til stede slik at personen ikke blir liggende alene.

Sjansen for å overleve øker to til fire ganger når man ringer 113 med en gang og starter hjerte- og lungeredning før ambulansen kommer. Sjansen for å overleve øker ytterligere hvis hjertestarter brukes før ambulansen kommer.

– Norge har akuttmedisinsk beredskap i verdensklasse, men i de kritiske minuttene før helsepersonellet kommer, kan innsatsen fra de nærmeste være avgjørende. Nabohjelp og OBOS bidrar til å redde liv ved å gi både førstehjelpsinformasjon og oversikt over nærmeste hjertestarter, sier avdelingsdirøkter Steinar Olsen i Helsedirektoratet.

Gir penger til Ida Eides minnefond

For å sette ytterligere fokus på innsatsen for å forebygge brå hjertedød, gir Nabohjelp pengestøtte til Ida Eides minnefond gjennom ordningen OBOS gir tilbake. Pengene skal blant annet brukes til å gi hjertestartere og opplæring i livredning til idrettslag.

Stiftelsen ble opprettet av Ida Eides nærmeste, blant andre kjæresten Nils-Ingar Aadne, etter at hun i september 2018 døde av hjertestans i forbindelse med et mosjonsløp på Jessheim. Stiftelsen har som formål å redde liv, både i og utenfor idretten.

– Dette er en utrolig fin gave mot slutten av vårt første hele år som veldedig stiftelse. Det er gaver som dette som bidrar til at vi kan fortsette vårt arbeid med førstehjelp innen idretten. Søknadene strømmer inn fra hele landet og det er helt tydelig at det trengs hjertestartere og førstehjelpskurs der ute. En slik gave bidrar til at vi kan dele ut enda flere hjertestartere framover, sier styreleder Nils-Ingar Aadne.

Bilde: Markus Bjølgerud.

1 av 0

Relaterte

OBOS-prisene litt ned i desember

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt med 0,2 prosent fra november til desember. På landsbasis gikk prisene ned 1,1 prosent.

Milliondryss til julebukk-kampanje

OBOS gjør sitt for å forsterke julebukk-tradisjonen denne romjulen. Barn og unge som går julebukk kan søke og vinne 10.000 kroner til sin lokale forening eller lag.