Elektrisk på Espe
Det hittil mest krevende prosjektet er nå satt i drift. Med en fallhøyde på 615 meter vil vannkraftverket på Espeelvi produsere nok strøm til å dekke strømforbruket til 1200 OBOS-leiligheter.
- Publisert:
- tirsdag 8. mai 2018
Espeelvi vannkraftverk er det fjerde kraftverket OBOS åpner. Det ligger i Ullensvang Herad ikke langt fra det kjente kraftverket på Tyssedal. Kraftverket befinner seg i et typisk fjord- og vestlandslandskap med bratt terreng som har lange tradisjoner for vannkraft. Dette ble spesielt tydelig på Espeelvi.
– Kraftverket ligger nede ved Espe i et typisk fjord- og vestlandslandskap med bratt terreng der bekker og elver oppstår som fosser og sterke stryk. Den 1670 m lange vannveien er bygget i det bratte terrenget opp lia ved Brattespe og utnytter seg av en samlet fallhøyde på 615 meter. Dette har nok vært det mest krevende prosjektet vi har bygget til nå, der deler av terrenget er like bratt som unnarennet i Holmenkollen. Da må man tenke sikkerhet gjennom hele prosessen, sier Marius Asheim, daglig leder for OBOS Energi AS.
Et kjennetegn ved alle kraftverkene OBOS bygger er ønsket om å samarbeide mest mulig lokalt. Så langt det er mulig blir det benyttet lokale entreprenører, i tillegg kommer ønsket om å samarbeide med grunneiere som tilsynspersonell ved kraftverkene. Dette sikrer at mye av verdiskapningen skjer lokalt.
Mål om å bli klimanøytrale
Åpningen kommer kort tid etter at vannkraftverket Bråberg åpnet i samme område, og er en del av OBOS-konsernets satsning på grønn energi. Espeelvi er det andre kraftverket av totalt fem kraftverk som blir igangsatt i 2018.
– Målet er at OBOS skal bli klimanøytrale innen 2021. Dette skal vi oppnå ved å satse på vannkraft og solkraft, samt kjøpe CO2 klimakvoter for resterende utslipp. Vi skal i tillegg redusere klimaavtrykket generelt i konsernet, sier Asheim.
I løpet av 2018 og frem til sommeren 2019 skal åtte vannkraftverk driftsettes. OBOS har med dette fire kraftverk i drift i Kvitno, Strupen, Bråberg og Espeelvi. Innen sommeren 2019 er målet å produsere strøm tilsvarende forbruket til nesten 20 000 gjennomsnittlige OBOS-leiligheter.
Les flere nyheter fra OBOS Energi