Bygger grønt i Lillestrøm
Næringslokalene i Portalen, Lillestrøm er første OBOS-bygg som har oppfylt kravene til grønn obligasjon. Dette sikrer dermed lån øremerket miljøriktige formål.
- Publisert:
- tirsdag 14. november 2017
For å oppfylle kravene til grønne obligasjonslån har OBOS Forretningsbygg levert et grønt rammeverk for OBOS-konsernet, samt kunnet vise til grønne satsninger som blant annet inkluderer innføring av solenergi, vannkraftverk, el-sykler, el-biler og søppelsystemer i konsernet og byggeprosjekter.
Riktige valg
På Portalen i Lillestrøm oppnådde OBOS Forretningsbygg BREEAM-NOR sertifiseringen «very good». Denne sertifiseringen har gjort det mulig å finansiere bygget med et grønt obligasjonslån.
– Det er blitt et stadig større fokus på det grønne og ta riktige miljøvalg. Det er flere investorer i dag som ikke ønsker å investere i annet enn grønne prosjekter, forteller finansdirektør i OBOS-konsernet, Marianne Aalby. Midlene som hentes inn gjennom et grønt obligasjonslån skal utelukkende benyttes til å finansiere miljøvennlige prosjekter som bærekraftig avfallshåndtering, bærekraftig arealbruk, bevaring av biologisk mangfold, ren transport, klimaendringer eller klimatilpasning.
– I OBOS ønsker vi å ta vårt miljøansvar innenfor alle våre forretningsområder, sier miljødirektør i OBOS Birgitte Molstad.
– Det er begrensninger på hva midler fra grønne obligasjonslån kan dekke. Et bygg må være minimum miljøklasse B eller være BREEAM-NOR-sertifisering. I første omgang skal lånet brukes på Portalen da dette er BREEAM-NOR-sertifisert, sier Molstad.
Første godkjente bygg
For å bli notert på listen over grønne obligasjonslån på Oslo Børs kreves det en uavhengig vurdering av prosjektet som verifiserer at lånet er miljøvennlig. Vurderingen blir levert av forskningsorganisasjoner eller sertifiseringsselskaper, som for eksempel Cicero eller DNV GL.
– Dette er første bygget vi har jobbet med å få godkjent for grønne obligasjoner. For å oppnå dette fikk vi en ekstern vurdering av Cicero som deler inn et bygg i ulike graderinger avhengig av hvor grønt det er. Vi er stolte over å ha oppnådd Medium Green som er det nest høyeste nivået, men vi jobber stadig med å nå enda høyere opp på skalaen, sier Molstad.
Svensk investor med på laget
Tirsdag 7. november ble lånet utbetalt og for første gang har vi fått med en svensk investor på laget.
– I Sverige er de veldig på hugget når det kommer til å ta i bruk nye tekniske løsninger og ivareta miljøet. Det er derfor veldig hyggelig at vi har en svensk investor med, sier Aalby.