Alle nye OBOS-boliger skal miljøsertifiseres
Europas fremste miljøsertifisering for boliger, BREEAM-NOR, innføres i alle nye OBOS-prosjekter som planlegges fra 2019.
- Publisert:
- mandag 18. mars 2019
Å innføre BREEAM-sertifisering garanterer for at OBOS-boliger bygges med klimavennlige og giftfrie materialer, reduserte avfallsmengder og at det blir tatt hensyn til biologisk mangfold på tomten.
Det tilrettelegges også for at de som skal bo i boligen enkelt kan leve grønt og klimavennlig, blant annet med god tilgang til å reise kollektivt og bruke mindre energi til oppvarming.
Miljøbolig fra OBOS
Bygninger står for en betydelig del av verdens klimagassutslipp og energiforbruk. Det vil OBOS være med på å redusere.
– Å bygge robuste, bærekraftige bygg er viktig for OBOS. Alle våre byggeprosjekter har en miljøstrategi, men nå går vi ett steg lenger og innfører en sertifiseringsordning. På den måten kan boligkjøperne være trygge på at de får en klimavennlig bolig når de kjøper bolig fra OBOS, sier miljødirektør i OBOS, Birgitte Molstad.
Miljøgaranti
Boligene leveres med et sertifikat som garanterer at miljøkravene er oppfylt. Rene materialer uten giftstoffer sikrer et godt inneklima.
Tilrettelegging med for eksempel god avfallshåndtering gjør det enklere å velge en grønn hverdag for den som flytter inn. Mulighet for lading av bil, lukket sykkelparkering og egne bil- og sykkeldelingsordninger legger til rette for miljøvennlig transport.
– At vi tenker miljø og klima allerede fra planleggingsstadiet i bolig- og byutviklingen fører til at beboerne enklere kan velge en grønnere og mer bærekraftig hverdag når de flytter inn, sier Molstad.
Sertifiseringen omfatter alle OBOS-boliger som bygges i Norge. Det betyr at OBOS kommer til å produsere over 1500 miljøsertifiserte boliger hvert år. Datterselskapet Block Watne jobber med andre typer miljøtiltak, blant annet ISO 14001.
Dette er BREEAM
BREEAM (Building Research Establishment‘s Environmental Assessment Method) er Europas fremste miljøsertifiseringsverktøy for bygninger, en internasjonalt anerkjent metode for å måle bærekraftige egenskaper ved et bygg.
Sertifiseringen er basert på ni kategorier: ledelse, helse- og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk, økologi og forurensing.
Ledelse. Sertifiseringen krever et prosjektstyringssystem som medvirker til gode prosesser for planlegging og utførelse. I byggeperioden sørger vi for å bruke miljøvennlige materialer, redusere og sortere avfall samt ta hensyn til naboer og miljøet rundt oss.
Helse og innemiljø. Rene materialer uten giftstoffer sikrer et godt inneklima og temperatur – året rundt.
Transport. Mulighet for lading av bil og sykkel etableres i umiddelbar nærhet til boligene. Egen lukket sykkelparkering og egen bil- og sykkeldelingsordning etableres i større boligprosjekter.
Forurensing. Våre byggemetoder skal medføre minst mulig forurensing til luft og vann, og generere minst mulig støy i byggeperioden.
Vann. Det er viktig å bruke mindre vann. Derfor får hver bolig vannmåler og kan følge med på forbruk. Grøntområdene fylles med planter som utelukkende er avhengig av nedbør.
Materialer. Byggematerialene er giftfrie og det brukes aldri tropisk tømmer fra regnskogen. Materialene er robuste for å minimere skader, slitasje og vedlikehold.
Avfall. Avfall sorteres, måles og registreres i byggeperioden. Innen boligene er ferdig bygget er det også etablert gode muligheter for kildesortering av husholdningsavfall.