Utformingen av nye Deichman Holmlia tar form
Lokalsamfunnet på Holmlia vil få et løft når den nye møteplassen og storstua åpner mot slutten av året. Representantene fra Deichman ble i hvert fall begeistret for det nye biblioteket på sin befaring.
Skjedd mye på 40 år
Deichman Holmlia var selvsagt moderne og godt tilpasset brukerbehovene da det åpnet for nærmere 40 år siden. Både de ansatte og beboerne på Holmlia utviklet et populært og aktivt bibliotek, som sårt trengte større og bedre tilpassede fasiliteter.
– I løpet av 40 år har det skjedd mye både i lokalmiljøet, samfunnsutviklingen, og ikke minst er det helt nye tider for hva et bibliotek er og skal være framover. Sammen med OBOS Eiendom har vi jobbet for å ta med oss den sterke, lokale forankringen og bygge videre på tradisjonen og kulturen i nærmiljøet her på Holmlia, sier Heidi Grytten, prosjektkoordinator i Deichman.
Nøkkelen til suksess
En av bærebjelkene for vellykkede utviklingsprosjekter i lokalmiljøer er medvirkning. Det er en viktig føring som både Deichman, Oslo kommune og OBOS Eiendom har tatt på alvor i dette transformasjonsprosjektet.
– Det er lagt ned et stort arbeid for å sikre at både brukernes og de ansattes behov og ønsker blir ivaretatt, samtidig som det stedspesifikke understrekes og videreføres. Det er sjela til Holmlia som skal bo i biblioteket og definere bydelens nye møteplass og storstue, sier Grytten.
Stor takhøyde
Så hvordan er denne identiteten tatt ut konkret i det nye biblioteket? Prosjektgruppa og ansatte fra Deichman som kom på befaring, var nok spent på dette. Men de fikk raskt se at det blir som de har tenkt seg. Ikke minst førsteinntrykket – den store takhøyden, det blå himmelrommet og det åpne atriet over to etasjer – ga ro i sjela.
Fargerikt, mangfoldig og jordnært
– På befaringen var ikke veggene og utformingene helt klare, men vi kan betrygge Deichman om at vi varetar formgivers visjon om å gjenskape, understreke og videreutvikle lokalmiljøidentiteten, sier prosjektleder Thomas Veidal i OBOS Eiendom.
Viktige stikkord her er masse farger, grønn natur, jordnært perspektiv, åpenhet og tilgjengelighet. I det nye biblioteket kan brukerne blant annet la seg omslutte av en grønn jungel, dra på oppdagelsesferd i en gul ubåt eller la tankene fare i ett blått himmelrom.
Sammen med Deichman og Oslo kommune har vi også på Holmlia investert i en solid oppgradering for fremtidens lokalmiljø – til glede for bydelens befolkning.
Lavterskel, multifunksjonelt og meråpent
Det nye Deichman-biblioteket er på over 2000 kvadratmeter over to etasjer. Det skal bli et sted der beboere i alle aldre trygt kan finne sin plass og utforske nye muligheter. Derfor får også Holmlia en ny avdeling bare for barn (10—13 år). Det skal hete BIBLO og er en videreføring av BIBLO-suksessen på Tøyen, som ble kåret av Time Magazine til et av «verdens kuleste steder for barn».
– Ellers kan brukerne glede seg over et eget sykkelverksted, tre scener i ulik størrelse med proft utstyr, et stort kjøkken plassert i romstasjonen, gamingrom, øvingsrom for musikk og podkast, kreativt rom, sittehuler og mye mer. Deichman Holmlia blir et meråpent bibliotek – brukerne kan låse seg inn og ut utenom normal åpningstid. Det har vært en stor suksess på andre Deichman-bibliotek i Oslo, sier Christian Slaaen som er leder for Deichman Holmlia.
OBOS Eiendom utvikler nærmiljøene
– Det er litt over ett år siden nye Holmlia Senter sto ferdig, og Deichman har hatt sine midlertidige lokaler inne på senteret. Når det nye biblioteket åpner mot slutten av året vil det være enda lettere tilgjengelig med inngang fra gateplan, store åpne vinduer mot nabolaget og et begeistret personale, som gleder seg til å ta imot hele nabolaget. Fram mot åpningen gjenstår det mye arbeid, og OBOS Eiendom skal ferdigstille og levere så å si alt nesten nøkkelferdig. Prosjektet er et godt eksempel på OBOS sitt ønske om å skape spennende nabolag med møteplasser og servicebehov tilpasset lokalmiljøet og fremtiden. Vi gleder oss til ferdigstillelse – det er ikke lenge igjen til Holmlias hjerte banker enda sterkere for lokalbefolkningen, avslutter Veidal.