Et par sitter i sofaen hjemme og planlegger finansiering av ny bolig.

10 steg til ny bolig

Går du med flytteplaner er det greit å få finansieringen i orden med en gang. Her er ti økonomiske steg på veien til drømmeboligen!

1. Få oversikt over sparepengene dine

Første steg mot ny bolig er å få oversikt over sparepenger og egenkapital. Kanskje har du en BSU-konto med oppsparte midler eller en høyrentekonto? Har du ikke spart før, er det lurt å starte nå. Du må ha egenkapital som utgjør minst 15 prosent av boligprisen, og ifølge boliglånsforskriften kan du låne maks fem ganger av din/husholdningens totale inntekt.

2. Bestill verdivurdering

Eier du en bolig du planlegger å selge, bør du finne ut hvor mye den er verdt. Sannsynligvis har den steget i verdi, kan du derfor ha spart opp egenkapital i boligen. Du kan bestille verdivurdering fra en eiendomsmegler. OBOS Eiendomsmeglere kjenner lokalmiljøet ut og inn, tilbyr gratis verdivurdering og hjelper deg når du skal selge.

3. Finn ut hvor mye du kan låne

Før du kan legge inn bud på en bolig trenger du et finansieringsbevis. Et bud er bindende. Har du ikke fått lovnad om lån fra banken når du gir bud, er du i trøbbel og kan bli holdt erstatningsansvarlig.

Sjekk først hvor mye du kan låne i boliglånskalkulatoren vår. De fleste kan få en låneramme beregnet automatisk. Deretter trenger du bare å fylle inn kontaktopplysningene dine, så er søknaden din om finansieringsbevis sendt.

I kalkulatoren kan du også sjekke hvor mye lånet vil koste deg per måned. 

4. Gi ditt samtykke

Det er vanlig å sende inn lønnsliper og skattemelding slik at banken kan regne ut hvor mye du kan få i lån. I OBOS-banken slipper du å bruke tid på dette. Vi kan hente denne informasjonen automatisk. Det eneste du trenger å gjøre, er å gi ditt samtykke når du mottar SMS fra oss. Lånesøknaden din kan derfor bli behandlet raskere, og en rådgiver tar kontakt med deg så snart vi har all nødvendig informasjon.

5. Finn din prisklasse

Når du har fått avklart din økonomiske situasjon og vet omtrent hvilken prisklasse du kan legge deg på, kan du begynne å se etter boliger. Finn boligene i prisklassen din som er til salgs, og gjør deg kjent med området. Vurder også om du vil kjøpe brukt, eller kanskje en helt ny OBOS-bolig.

6. Gå på visninger/salgsmøter

Ta deg tid og ha is i magen til du finner drømmeboligen du vil by på. Ikke hopp på det første og beste. Det er mest økonomisk å flytte få ganger. Tenk framover. Hva slags bolig kan du trenge om noen år?

7. Budrunden

Bestem deg for hva du er villig til å gi for boligen før du starter. Sett deg en maksgrense, og ikke by over den. By på én bolig av gangen. Bud er bindende, og du vil ikke vinne to budrunder samtidig. Det er ingen angrerett ved boligkjøp, så her gjelder det å spille kortene riktig.

8. Ta opp lån

Når du har funnet drømmeboligen og vunnet budrunden, må du kontakte oss. Vi trenger å vite hvor mye av lånerammen du trenger, når overtakelsen er, og når lånet skal betales ut. Har du mulighet til å la noen kroner bli stående igjen på sparekontoen til uforutsette hendelser, så er det veldig lurt.

9. Mellomfinansiering

De fleste er avhengig av å kjøpe ny bolig før de har solgt den gamle. Dermed kan du for en periode eie to boliger. Da sitter du med to boliglån i en kortere eller lengre periode, og det er dette som kalles mellomfinansiering. Trenger du mellomfinansiering, får du den samme gode renten forutsatt at lånet på din nåværende bolig også er i OBOS-banken. Mellomfinansiering har vanligvis mye høyere rente enn vanlig boliglån.

10. Det første avdraget

Når alt er i orden, må du sette av penger til det første avdraget på det nye lånet. Pass på å ha penger på kontoen avdraget trekkes fra. Du finner nedbetalingsplan, trekkdato og hvilken konto lånet trekkes fra lett tilgengelig i nettbanken.

Husk også at du ikke trenger å følge nedbetalingsplanen, du kan betale ned på lånet raskere enn avtalt. Det kan også være lurt å spare litt hver måned. Da har du mer å gå på ved en eventuell renteoppgang, slik at du en gang i blant kan bruke oppsparte midler til å betale ned på boliglånet.