Hopp til innhold

OBOS-prisene ned 1,6 prosent i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 1,6 prosent fra september til oktober. På landsbasis gikk prisene ned 0,8 prosent.

Publisert:
onsdag 1. november 2023

–  Vanlig sesongmønster er at prisene går ned i oktober, men fallet i år var større enn snittet de siste ti årene, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.   

  • I snitt har prisene i Oslo falt 1 prosent i oktober de ti siste årene.   

  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo falt 2,2 prosent.     

  • På landsbasis har prisene falt 1,9 prosent de tolv siste månedene.     

  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 76 509 kroner i Oslo i oktober, og 65 923 kroner på landsbasis.    

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.   

Moderat aktivitet   

Det ble omsatt flere OBOS-boliger i Oslo i oktober i år enn i oktober 2022, men aktiviteten var likevel lav sammenlignet med snittet for oktober de siste fem årene.  

Monsvold mener dette, sammen med mindre bruk av forkjøpsretten, viser at markedet har roet seg. Omsetningstiden har også økt noe, men det er fortsatt en god del boliger som selges raskt i Oslo. 

Prisene kan stige til våren    

– Vi tror renteøkningene – og muligens én til i desember – vil føre til lavere boligpriser de kommende månedene. Selv om sannsynligheten for at vi får en renteheving til før jul har avtatt, kan vi ikke utelukke det. Et rekordhøyt antall usolgte boliger trekker også ned prisene.  

I september viste Eiendom Norges statistikk nær 19 000 usolgte boliger, som er det høyeste siden årene før finanskrisen i 2008.  

– Usikkerhet kan bidra til at flere ønsker å selge boligen de har før de kjøper ny. Dette taler for at vi sannsynligvis får en svakere prisutvikling enn normalt resten av året. Samtidig er arbeidsmarkedet fortsatt stramt og lønnsveksten høy. Det demper prisfallet, sier Monsvold.  

Hun tror situasjonen kan komme til å snu på nyåret: – Boligprisene stiger vanligvis i vinter- og vårmånedene. Vi tror det blir slik nå også, men vi venter svakere prisoppgang enn normalt.  Lav igangsetting av nye boliger vil føre til at det kommer få nye boliger ut på markedet i 2024, særlig i Oslo. Samtidig tror vi at rentetoppen snart vil være nådd, mens kjøpekraften gradvis blir bedre etter hvert som inflasjonen avtar. Dette vil trolig føre til at boligprisene stiger noe.   

Svikt i boligforsyningen   

Monsvold mener det er svært bekymringsfullt at boligbyggingen har falt til et rekordlavt nivå. Hittil i år er det totalt igangsatt bygging av rundt 8 600 boliger i Norge, mens det årlige behovet er på nær 30 000 boliger. 

– Det blir vondt verre for boligbyggingen om Norges Bank hever renta mer. Det vil føre til at det blir svært få nye boliger på markedet de neste årene, noe som gjør det det enda vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo og i andre pressområder.  

Administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, Hans Anders Skjølberg, sier prisnedgangen kom som ventet.  

– Oslo-markedet fungerer ganske bra, og bedre enn mange andre steder i landet. Vi solgte seks prosent flere leiligheter i oktober enn i samme måned i fjor. Vi selger fortsatt unna det meste som legges ut i Oslo, men det er mer krevende enn tidligere.  

Aktuelt - relaterte artikler

Boligsalget stabiliserer seg

OBOS solgte 533 boliger til en verdi av 2,5 milliarder kroner i første kvartal 2024. Sammenlignet med første kvartal i fjor er det en oppgang på 24 prosent.